Κόσμος

Γιούνκερ: Προς αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ

Την αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημά του προς τους Επιτρόπους.

Σε επιστολές του προς όλους τους Επιτρόπους την 10η Σεπτεμβρίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η υπηρεσία των εκπροσώπων της Επιτροπής θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, επιδιώκοντας μια πιο επικεντρωμένη και πολιτική επικοινωνιακή στρατηγική. Στις επιστολές του ο Γιούνκερ σημειώνει, επίσης, ότι είναι σημαντικό να προβληθούν οι «πολιτικές μας προτεραιότητες στην ΕΕ και διεθνώς».

Πολιτικοί αναλυτές, σύμφωνα με tovima.gr, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (DGComm) τίθεται και πάλι υπό τον άμεσο έλεγχο του Προέδρου της Επιτροπής, όπως ακριβώς γινόταν επί Προεδρίας Ρομάνο Πρόντι.

Σημαντική αλλαγή είναι ότι ο νέος εκπρόσωπος του Προέδρου, θέση στην οποία ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της υπηρεσίας εκπροσώπων της Επιτροπής, θα επικουρείται από δύο αναπληρώτριες (Μίνα Αντρέεβα και Νατάσα Μπερτό) και δέκα εκπρόσωπους αρμόδιους για κάθε έναν από τους άξονες προτεραιότητας της Επιτροπής.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Bruxelles2 Le Club, το περιβάλλον του Γιούνκερ αναφέρει ότι σκοπός της νέας διάρθρωσης είναι μια «πιο πολιτική επικοινωνία», καθώς και η αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ διαφορετικών Επιτρόπων, όπως συνέβαινε στο πλαίσιο της επιτροπής Μπαρόζο.

Κάθε Επίτροπος δεν θα έχει πλέον δικό του εκπρόσωπο, αλλά ένα στέλεχος στο πλαίσιο της ομάδας του που θα ασχολείται με θέματα επικοινωνίας. Το εν λόγω στέλεχος δεν θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε δηλώσεις εξ ονόματος της Επιτροπής, αλλά θα είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία του Επιτρόπου (ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαφές με δημοσιογράφους). Η ομάδα κάθε Επιτρόπου θα παραμείνει ως έχει, με έξι στελέχη βαθμού AD (Administration), συμπεριλαμβανομένου του στελέχους που θα είναι επιφορτισμένο με τα ζητήματα επικοινωνίας.

Μόνο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ θα έχει στη διάθεσή της δύο εκπροσώπους (οι οποίοι προστίθενται στην ομάδα των συνολικά δέκα εκπροσώπων για το σύνολο των Επιτροπών). Η ίδια θα διαθέτει επίσης μεγαλύτερη ομάδα σε σχέση με τους λοιπούς Επιτρόπους (ένδεκα άτομα συνολικά) λόγω της διπλής φύσης των αρμοδιοτήτων της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής και ως Ύπατης Εκπροσώπου.

Ενδεχόμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Φεντερίκα Μογκερίνι στον Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν θα ισχύει μόνο στο πλαίσιο της Επιτροπής.

Εν προκειμένω, ο Γ. Χαν θα την εκπροσωπεί μόνο στο κολέγιο των Επιτρόπων ή στις εξωτερικές λειτουργίες της Επιτροπής και όχι ως Αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος ή ως προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής υπό τον Μπαρόζο, η επίβλεψη της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας είχε ανατεθεί αρχικά στην Επίτροπο Μάλμστρεμ και στη συνέχεια στην Επίτροπο Ρέντινγκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια