default-image

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στη Σκωτία

Κόσμος
Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στη Σκωτία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στη Σκωτία για το μεγάλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της,  που ίσως  οδηγήσει στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 3 αιώνες.

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε τους Σκωτσέζους να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της περιοχής και τον διαχωρισμό της από τη Μεγάλη Βρετανία. «Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό - εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ.

Στην επιστολή του ο Σάλμοντ ζητά από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους.

«Κάθε χώρα δεν κάνει λάθη; Ναι. Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει η Σκωτία; Αναμφίβολα. Ωστόσο η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτές τις προκλήσεις εάν όχι εμείς οι ίδιοι; Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας. Θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη». Η Σκωτία θα μπορούσε να αποτελέσει μια «παγκόσμια επιτυχία, φάρος της οικονομικής ανάπτυξης και πρωταθλητής της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι, σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα που θα γίνει αύριο, Πέμπτης, με ερώτηση: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι καθώς η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» είναι οριακή.

Η πιο πρόσφατη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» - μια συλλογική αξιολόγηση έξι δημοσκοπήσεων από το τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ- δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των τριών κομμάτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου υπογράφουν κείμενο δέσμευσης για την παραχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εξουσιών στη Σκωτία, εφόσον παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σο κείμενο με τίτλο  «Ο Όρκος», οι τρείς ηγέτες, Κάμερον, Μίλιμπαντ και Κλεγκ δεσμεύονται με την υπογραφή τους να παραχωρήσουν μεγαλύτερες εξουσίες στη Σκωτία, αν παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον στην τελευταία εμφάνιση του στη Σκωτία, διευκρίνισε ότι αν επιλεγεί το «ναι», η απόσχιση θα είναι οριστική και αμετάκλητη και προειδοποίησε ότι ο χωρισμός θα είναι άμεσος και οι διαπραγματεύσεις σκληρές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την DW, συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, των μεγάλων επενδυτών και Διεθνών Οργανισμών για το σκοτεινό και αδιευκρίνιστο μέλλον μιας ανεξάρτητης μεν αλλά μικρής και αδύναμης, οικονομικά αλλά και πολιτικά, Σκωτίας.

Μετά το ΔΝΤ, και ο ΟΟΣΑ σήμερα προειδοποιεί ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, την ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν εξοργιστεί από τις απειλές των Εθνικιστών ότι θα κλείσουν τη ναυτική βάση στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η χθεσινή παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τάχθηκε ανεπιφύλακτα κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Στην διαμάχη, παρενέβη και η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία κάλεσε τους Σκωτσέζους να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πριν ψηφίσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News