Κόσμος

Ο "άλλος" τάφος του Τουταγχαμών

Ο αληθινός τάφος του θρυλικού Αιγύπτιου Βασιλιά Τουταγχαμών, του μόνου ασύλητου της Κοιλάδας των Βασιλέων, έχει κλείσει για το κοινό, καθώς λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας το μνημείο κινδύνευε.

Έτσι οι Αιγυπτιακές Αρχές σε συνεργασία με Ευρωπαίους δημιούργησαν ένα ακριβές αντίγραφο ώστε να μην μείνουν παραπονεμένοι οι χιλιάδες τουρίστες. Ως γνωστόν ο ηλικίας 3000 χρόνων, τάφος του νεαρού Βασιλιά είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο λόγω του αμύθητου πλούτου των χρυσών κτερισμάτων που ανακάλυψε ο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922 και της περίφημης υποτιθέμενης "κατάρας" για όποιους διατάρασσαν την αιώνια γαλήνη του Φαραώ.

Αν και τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο του Καίρου εντούτοις ο τάφος παραμένει δημοφιλής λόγω της φήμης που έχει αποκτήσει παγκοσμίως. Το αντίγραφο του μνημείου   συνοδεύεται από ένα μικρό μουσείο στο οποίο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Τουταγχαμών και την ιστορία τόσο τη δική του όσο και της εποχής που βασίλεψε.

Βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Βρεταού Αιγυπτιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ  και αποτελεί συνέχεια ενός παρόμοιου σχεδίου το οποίο υλοποιήθηκε το 2003 με την αποκατάσταση του τάφου ενός επίσης διάσημου Φαραώ, του Τούθμωση ΙΙΙ. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να αναπαραστήσουν με κάθε ακρίβεια τις λεπτομέρειες και δηλώνουν υπερήφανοι για το αποτέλεσμα.  

Μένει να φανεί η ανταπόκριση των επισκεπτών που ούτως ή άλλως αποτελούν ένα στοίχημα για την μετά Μουμπάρακ και μετά ταραχών Αίγυπτο που προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος της και να προσελκύσει εκ νέου τους χαμένους τουρίστες της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια