default-image

Τουρκία: Αλλαγή τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών ζητά το Ε.Δ.

Κόσμος
Τουρκία: Αλλαγή τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών ζητά το Ε.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις «χωρίς καθυστέρηση» στον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία της, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην πίστη των μαθητών, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος εκπαίδευσης.

Η υπόθεση την οποία εξέτασε το δικαστήριο αφορούσε έναν μαθητή που ανήκει στους Αλεβίτες, παρακλάδι του Ισλάμ, οι γονείς του οποίου εκτίμησαν ότι το περιεχόμενο των υποχρεωτικών μαθημάτων των θρησκευτικών και της ηθικής που διδάσκονται στα σχολεία της Τουρκίας προάγουν μια σουνιτική προσέγγιση του Ισλάμ.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, δεν θέλησαν να πάρουν θέση στο ζήτημα της ισλαμικής θεωρίας, παρόλα αυτά εκτίμησαν ότι το σφάλμα της Τουρκίας είναι ότι δεν διαθέτει ένα «κατάλληλο σύστημα απαλλαγής», που θα επέτρεπε να μην δημιουργείται στα παιδιά των αλεβιτών «μια σύγκρουση μεταξύ του σχολείου και των αξιών τους».

Το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει την απαλλαγή των χριστιανών ή των εβραίων μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών, σημείωσε το ΕΔΑΔ.

Η απόφαση θα είναι οριστική σε διάστημα τριών μηνών, αν καμία από τις δύο πλευρές δεν ζητήσει να επανεξεταστεί η υπόθεση από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΕΔΑΔ.

«Εναπόκειται στην Τουρκία να δημιουργήσει χωρίς καθυστέρηση τα απαραίτητα μέσα για να διορθώσει την παράλειψη αυτή, κυρίως με τη υιοθέτηση ενός συστήματος απαλλαγής από τα μαθήματα», από το οποίο θα μπορούν να επωφελούνται οι γονείς και οι μαθητές «χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις τους», υπογραμμίζει το Δικαστήριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News