default-image

Βρετανία: Πανικός ενόψει του δημοψηφίσματος για τη Σκωτία

Κόσμος
Βρετανία: Πανικός ενόψει του δημοψηφίσματος για τη Σκωτία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, βρετανικές τράπεζες διοχέτευσαν εκατομμύρια χαρτονομίσματα σε μηχανήματα ATM στα βόρεια της χώρας για να καλυφθεί η ζήτηση, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποσύρουν τα χρήματά τους την επομένη της κάλπης ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Independent, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας προέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε αυτή την κίνηση προκειμένου τα ATM να μην ξεμείνουν από χρήματα, ένα 24ωρο μετά τον πανικό που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση που επικρατήσει η ψήφος της απόσχισης.

Όπως επισημαίνει o Ιndependent, οι τραπεζίτες έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των χρημάτων που αποσύρονται από τα ΑTM και πως δεν υπάρχει ανάγκη για να καλυφθεί τυχόν πρόβλημα ρευστού εφόσον η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη διευκρινίσει πως θα στηρίξει όλους τους λογαριασμούς τουλάχιστον επί 18 μήνες σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης.

Σύμφωνα με πηγές τραπεζών, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας έχουν ήδη εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές στα υποκαταστήματά τους στη Σκωτία προκειμένου να διαβεβαιώσουν τους πελάτες ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στην απόσχιση.

Την ίδια ώρα, η σκωτσέζικη αστυνομία θα βρίσκεται επί ποδός την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και την επομένη καθώς όπως επισημαίνουν οι βρετανικές Independent και Guardian, οι Αρχές φοβούνται για έκτροπα, μεταδίδει το koutipandoras.gr.

Χθες, Δευτέρα, και οι ΗΠΑ έλαβαν επίσημη θέση στη σκωτσέζικη υπόθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να προειδοποιεί τη Σκωτία να μην καταστρέψει την ειδική σχέση της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής να "δείχνουν" ότι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης θα εξελιχθεί σε ντέρμπι καθώς η ψαλίδα μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όσων υποστηρίζουν την απόσχιση έχει κλείσει σημαντικά, οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων ανασκουμπώνονται και προσπαθούν να προσεγγίσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται στο 10%.

Η σκωτσέζικη υπόθεση έχει προκαλέσει πανικό αλλά και στιγμές παράνοιας... Μία Σκωτσέζα που παραθέριζε με την οικογένειά της στη Σαρδηνία απαθανάτισε το συννεφιασμένο ουρανό όπου απεικονιζόταν - όπως η ίδια επισημαίνει - ο χάρτης της Βρετανίας χωρίς τη Σκωτία. Η Σκωτσέζα μίλησε για «σημάδι», λίγα 24ωρα πριν την ώρα της κάλπης, που δείχνει ότι ο λαός της Σκωτίας θα διεκδικήσει την ανεξαρτησία του... 

Πανικός και στην Ντάουνινγκ Στριτ

Πανικός, όπως είναι φυσικό, επικρατεί και στην Ντάουνιγκ Στριτ, εξαιτίας των αμφιταλαντεύσεων του λαού της Σκωτίας που "απειλούν" ανοιχτά τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση του οποίου υποσχέθηκε να αυξήσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Σκωτία από τον εθνικό προϋπολογισμό και να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείρισή του.

Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και τα αποτελέσματά τους φέρνουν τη διαφορά των στρατοπέδων του «ναι» και του «όχι» σε επίπεδα μονάδων. Κύριο ζήτημα της εκστρατείας υπέρ της απόσχισης είναι η αλλαγή του παγκοσμίως γνωστού εθνικού ασφαλιστικού υγείας National Health Service (NHS).

Σε μια μάλλον ανατρεπτική απόφαση οδήγησε η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος, μαζί με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισαν να συντάξουν τροποποιήσεις στην αναδιανομή του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών, μαζί με τους Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλέγκ - αρχηγούς των Εργατικών και των Προοδευτικών Δημοκρατικών - εγγυώνται τη συνεχή αυξημένη χρηματοδότηση της Σκωτίας αλλά και τη δυνατότητα της σκωτσέζικης αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα αυτά όπως προτιμάει.

Η κίνηση αυτή σαφώς έχει ως στόχο τη συσπείρωση των αρνητών της απόσχισης, που έχουν δει το προβάδισμα που κρατούσαν τις προηγούμενες εβδομάδες να εξαφανίζεται.

Αναλυτές έχουν προβλέψει πως μια απόσχιση της Σκωτίας θα έχει σημαντικά και επί το πλείστον αρνητικά αποτελέσματα στη βρετανική οικονομία, που θα δει μεγάλο μέρος των φορολογικών εισοδημάτων της να εξαφανίζεται, αλλά και έσοδα όπως αυτά των πετρελαίων στη Σκωτία να πηγαίνουν στο νέο κράτος.

Παρ' όλα αυτά ένα νεοϊδρυθέν σκωτσέζικο κράτος θα έρθει αντιμέτωπο με μεγάλες δυσκολίες, καθώς δε διαθέτει δικό του νόμισμα, και η βρετανική στερλίνα υπόκειται σε μεγάλες πιέσεις εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας των επενδυτών μπροστά στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια πιθανή ανεξαρτησία της Σκωτίας δε σημαίνει και άμεση ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν υπήρξε κατηγορηματικός χθες στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «αν μια ανεξάρτητη Σκωτία θέλει να γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή της όπως κάθε άλλο κράτος. Η αίτηση αυτή θα χρειαστεί την ομόφωνη θετική απόφαση των υπόλοιπων μελών».

Πάντως, η χρηματοδοτική θέρμη που δείχνει το Λονδίνο για να «καλοπιάσει» το Εδιμβούργο μπορεί να επιφέρει παράπλευρες απώλειες στην κυβέρνηση Κάμερον, καθώς τα άλλα κρατίδια του Ηνωμένου Βασιλείου, Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, δε βλέπουν καμία αύξηση στους προϋπολογισμούς τους, εν μέσω αναιμικής ανάπτυξης.

Το σημαντικότερο επιχείρημα των αρνητών της απόσχισης δεν έχει απαντηθεί ακόμα: μια ανεξάρτητη Σκωτία, ακόμα και αν χρησιμοποιεί τη βρετανική λίρα, δε θα είναι σε θέση να επηρεάσει την ισοτιμία της ως ίσος νομισματικός έτερος του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας συνεπώς την οικονομία της Σκωτίας ιδιαίτερα ευάλωτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News