default-image

Σουηδία: Πρώτοι χωρίς αυτοδυναμία οι Σοσιαλδημοκράτες

Κόσμος
Σουηδία: Πρώτοι χωρίς αυτοδυναμία οι Σοσιαλδημοκράτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς εξασφάλισαν τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Σουηδία και θα καταλάβουν 160 έδρες στην επόμενη Βουλή, όχι όμως και τις απαιτούμενες 175 για την απόλυτη πλειοψηφία. Σε τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό κόμμα της χώρας.

Πιο αναλυτικά, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς εξασφαλίζουν ποσοστό 43,7% έναντι 39,3% του κόμματος των Μετριοπαθών του απερχόμενου πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ, ενώ το ακροδεξιό κόμμα "Δημοκράτες της Σουηδίας" συγκέντρωσε 13%.

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας Γίμι Όκεσον εκτίμησε ότι το κόμμα του έγινε «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού» στο πολιτικό σκηνικό.

Παραιτείται σήμερα ο πρωθυπουργός Ράινφελτ

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχτηκε την ήττα της Συμμαχίας που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη χώρα και δήλωσε ότι σήμερα Δευτέρα θα υποβάλει την παραίτησή του και από το κόμμα των Μετριοπαθών, το ποσοστό των οποίων υπέστη σημαντική μείωση.

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Σουηδία διατηρούν το προβάδισμα, ωστόσο χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία πιθανότατα θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς μεγάλα περιθώρια για την προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων. Μάλιστα, οι Σοσιαλδημοκράτες, αν και αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα, κατέγραψαν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους τον τελευταίο αιώνα.

Ο Ράινφελτ - ο οποίος τάσσεται εναντίον της συνεργασίας με την άκρα δεξιά - είχε υποσχεθεί πως θα επιτρέψει στην κεντροαριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση εάν το ποσοστό της είναι υψηλότερο από αυτό της δικής του συμμαχίας κομμάτων. 

Ο Στέφαν Λόφβεν- από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών - δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται «νέα κατεύθυνση» και ότι αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι και τα σχολεία σημειώνουν πτωτικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, όπως σημείωσε.

Το πιο φλέγον ζήτημα όμως είναι το μεταναστευτικό καθώς η Σουηδία αναμένεται φέτος να δεχτεί περίπου 80.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τον υψηλότερο αριθμό μετά το 1992. Το ακροδεξιό κόμμα είναι το μόνο που διαφωνεί με την παροχή μόνιμης διαμονής που ενέκρινε πρόσφατα η Σουηδία για όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία.

(Στη φωτογραφία επάνω, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λόφβεν)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News