Κόσμος

Διεθνής προβληματισμός για την προέλαση των τζιχαντιστών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ακόμα και χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ σε αμιγώς ανθρωπιστικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλίσουν τη διάσωση προσφύγων της μειονότητας Γιεζίντι που πολιορκούνται από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αφήνει ο Λευκός Οίκος.

Αυτό δήλωσε χθες Τετάρτη ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μπεν Ρόουντς, αποσαφηνίζοντας πάντως πως το σενάριο που εξετάζεται αφορά αποκλειστικά τη διενέργεια μίας αποστολής διάσωσης, κι όχι τη χρήση χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των τσιζαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν σαρώσει τμήματα του βόρειου και δυτικού Ιράκ.

«Δεν πιστεύουμε πως αυτό περιλαμβάνει νέα είσοδο αμερικανικών δυνάμεων με μάχιμο ρόλο στο Ιράκ. Ειλικρινά, σημαίνει την πολύ δύσκολη πρόκληση του να μετακινήσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν και είναι παγιδευμένοι σε αυτό το βουνό σε ασφαλέστερη θέση», εξήγησε.Ο κ. Ρόουντς παραδέχτηκε ωστόσο πως η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα ενέχει κινδύνους για την ασφάλειά τους.


Ευ. Βενιζέλος: Ανησυχία για την προέλαση των τζιχαντιστών

Την «ανησυχία» της Ελλάδας για τη «ραγδαία προέλαση» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, αλλά και τον «αποτροπιασμό» της για την τρομοκρατική τους δράση κατά των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε πως η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες των εταίρων της που στοχεύουν στην ανακοπή της προέλασης των τζιχαντιστών, σημειώνοντας πως στόχος των ανταρτών είναι να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια