Κόσμος

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Γιατσένιουκ

Δεν έκανε δεκτή το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέρριψε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ, αποφεύγοντας έτσι μια νέα πολιτική κρίση στη χώρα που εμπλέκεται σε μια στρατιωτική σύρραξη στα ανατολικά με αυτονομιστές αντάρτες.

Μόνο 16 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραίτησής του, ενώ 109 τάχθηκαν κατά.

Ο Γιατσένιουκ υπέβαλε την παραίτησή του στις 24 Ιουλίου, αφού δύο από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Ουντάρ (Γροθιά) και το Σβόμποντα (Ελευθερία), εγκατέλειψαν την κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, κάτι που επιθυμεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Έπειτα από σχεδόν μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων το ουκρανικό κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα παραίτησης του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ. Ο Αρσένι Γιατσένιουκ είχε υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολύνει τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο να προχωρήσει σε διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Αν δεν σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός σε διάστημα ενός μήνα, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ο Ποροσένκο μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σχόλια