Κόσμος

Η ΕΕ επιβάλει τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για να αναγκάσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πάψει να υποστηρίζει την αστάθεια στην Ουκρανία.  Οι κυρώσεις αυτές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το τέλος της ημέρας την Πέμπτη, θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες, σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Βάσει της συμφωνίας εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Νωρίτερα η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, τόνισαν διπλωμάτες.

Σχόλια