Κόσμος

Χτύπημα πυραύλου δείχνουν τα μαύρα κουτιά

«Τα μαύρα κουτιά του Μαλαισιανού Boeing, αποκάλυψαν ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε από τεράστια αποσυμπίεση, που προκλήθηκε από θραύσμα οβίδας», αυτό ανακοίνωσαν οι Ουκρανικές αρχές σήμερα, την ανακοίνωσε έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου, Αντρίι Λισένκο και δεν έχει επιβεβαιωθεί από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από ειδικούς που ανέλυσαν τους καταγραφείς από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία τη 17η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας η αποσυμπίεση οφείλεται σε «ισχυρή έκρηξη».

Το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει τις έρευνες δε θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες. «Προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Φερνόι, η εκπρόσωπος του OVV.

"Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα βρεθούν όλα τα θύματα", λέει η Ολλανδία

«Καμία εγγύηση» δεν υπάρχει ότι θα βρεθούν όλες οι σοροί των θυμάτων από τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία, όπως και τα προσωπικά τους αντικείμενα, προειδοποίησε ο αρχηγός της ολλανδικής αστυνομίας.

Ενημερώνοντας το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Χέραρντ Μπόουμαν για το θέμα τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» και πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να είμαι σε θέση να δώσω εγγυήσεις ότι θα βρεθούν όλα τα πτώματα και θα επιστραφούν τα προσωπικά τους είδη (στις οικογένειές τους) όμως πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων και συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει πόσα πτώματα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα. «Αυτά που είδαμε μέσα στους σάκους που ήρθαν από την Ουκρανία (...) είναι απερίγραπτα, είναι πραγματικά φρικιαστικά. Υπάρχουν (ανθρώπινα) κομμάτια, μικρά και μεγάλα. Ορισμένα από αυτά είναι καμένα» ανέφερε.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από πύραυλο στις 17 Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό. Μεταξύ των επιβατών ήταν 193 Ολλανδοί και 28 Αυστραλοί. Η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων θα γίνει στην Ολλανδία.

Μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς από την Ουκρανία στην Ολλανδία 228 φέρετρα όμως, όπως επισήμανε ο Μπόουμαν, ένα φέρετρο δεν αντιστοιχεί υποχρεωτικά σε ένα θύμα. Την Κυριακή οι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν στις ολλανδικές αρχές ένα τρένο γεμάτο με προσωπικά είδη των θυμάτων, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε αυτή την πληροφορία.

Νωρίτερα σήμερα, άοπλοι Ολλανδοί και Αυστραλοί αστυνομικοί επιχείρησαν να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας, όμως τελικά άλλαξαν τα σχέδιά τους για λόγους ασφαλείας.

Σχόλια