Κόσμος

Σόιμπλε: Αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία εάν χρειαστεί

Οι Γερμανοί πρέπει να θέσουν την ειρήνη πάνω από τις ανησυχίες τους για την οικονομία και να αποδεχθούν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία εάν κριθεί ότι είναι απαραίτητο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στο περίγραμμα μιας συμφωνίας την Παρασκευή για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines και τους θανάτους 298 ανθρώπων σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας την οποία ελέγχουν αυτονομιστές τους οποίους υποστηρίζει η Ρωσία.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, διέθεσε αγαθά αξίας 36 δισεκ. ευρώ στη Ρωσία πέρυσι, σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε. στη χώρα αυτή.

Όμως οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 14% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους και ορισμένες ενώσεις της βιομηχανίας πως η συρρίκνωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών θέτει σε κίνδυνο τουλάχιστον 25.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία.

«Τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη», είπε ο Σόιμπλε.

Εάν Γερμανοί υπουργοί προειδοποιούσαν εναντίον των κυρώσεων εξαιτίας της δυνητικής ζημίας που θα μπορούσαν να επιφέρουν στη γερμανική οικονομία η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα είχε ακατάλληλους υπουργούς, πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Η διατάραξη της ειρήνης και της σταθερότητας θα αποτελούσε, παρεμπιπτόντως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, έδειξε ότι το 52% των Γερμανών θα υποστήριζαν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε πως θα κινδύνευαν θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Το 39% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων.

Παράλληλα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που συγκυβερνά με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, δήλωσε ότι είναι καιρός πλέον να στοχοθετηθούν οι ολιγάρχες οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στον Πούτιν.

«Πρέπει να στοχεύσουμε τους ανθρώπους στους ώμους των οποίων στηρίζεται η ρωσική κυβέρνηση», είπε ο Γκάμπριελ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Οι ολιγάρχες, οι εκατομμυριούχοι οι οποίοι θέλουν να έχουν τα ωραία τους σπίτια στις πρωτεύουσες (των χωρών) της δυτικής Ευρώπης, έχουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς (σε τράπεζες των χωρών αυτών) — πρέπει να τα δεσμεύσουμε», ανέφερε.

Σχόλια