Κόσμος

Ραντεβού με τον κομήτη ... στα δυο σαν πατάτα!

Μετά από ένα ταξίδι δέκα ολόκληρων χρόνων η Ροζέτα πλησιάζει επιτέλους το στόχο της. Το πολλά υποσχόμενο Ευρωπαϊκό σκάφος βρίσκεται κοντά στον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο τον οποίο θα προσεγγίσει το Νοέμβριο όταν η Ροζέτα  θα απελευθερώσει τη μικρή συσκευή Philae, η οποία θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στη «βρώμικη χιονόμπαλα» 67/Ρ, όπως είναι ο χαρακτηρισμός μεταξύ σοβαρού και αστείου, των κομητών.

Μέχρι τα τέλη του 2015, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας η Ροζέτα και η διαστημοσυσκευή σύντροφος της, θα στέλνουν δεδομένα στη Γη τα οποία θα αφορούν στις αλλαγές στην επιφάνεια του κομήτη καθώς προσεγγίζει τον Ήλιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τις φωτογραφίες που μας έστειλε η Ροζέτα ο κομήτης είναι στην πραγματικότητα… δυο σώματα που μοιάζουν με πατάτα και τα οποία  συγκρατούνται χαλαρά μεταξύ τους και κινούνται ζευγάρι στο Διάστημα.

Αυτό δημιουργεί ένα νέο πονοκέφαλο στους επιστήμονες καθώς η ανώμαλη επιφάνειά τους ενδεχομένως να  δυσκολέψει την επιχείρηση προσεδάφισης. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται σε τρεις εβδομάδες, οπότε το σκάφος θα πλησιάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων και θα στείλει πιο ευκρινείς εικόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κομήτες, ή «διαστημικές χιονόμπαλες», αποτελούνται από σκόνη και πάγους και πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.  Η αποστολή Ροζέτα θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών από τις οποίες σχηματίστηκαν οι πλανήτες και ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό στη Γη.

Σχόλια