Κόσμος

ΗΠΑ: Πρόταση για εκεχειρία 7 ημερών στη Γάζα

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συζήτησε την Παρασκευή μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η πρόταση περιλαμβάνει διακοπή των εχθροπραξιών διάρκειας επτά ημερών, κατά τις οποίες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να συνεχίζουν την καταστροφή σηράγγων στη Γάζα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το ραδιόφωνο.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς, υπό τον έλεγχο, της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην Αίγυπτο υπέρ μιας άρσης του αποκλεισμού στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει επιβληθεί από το 2006, σύμφωνα με το ραδιόφωνο.

Haaretz: Αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έχει εκπονήσει ένα νέο σχέδιο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και το έχει ήδη παρουσιάσει και στις δύο πλευρές, γράφει ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

O Κέρι αναμένει την απάντηση στο νέο σχέδιο από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναχωρήσει από το Κάιρο.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 7 ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το σχέδιο του Κέρι καλεί επίσης τις ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Σχόλια