Κόσμος

Νέο σχέδιο εκεχειρίας Τζόν Κέρι για τη Γάζα

 Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους. 16 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.  Σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης μεταξύ των αμάχων. Το Ισραήλ λέει ότι απάντησε σε πυρά.

Ξεπερνούν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τους 800 οι νεκροί στην παλαιστινιακή πλευρά από τις 8 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Στους 32 οι νεκροί από την πλευρά των Ισραηλινών.  


Σήμερα, τα ξημερώματα ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Όχθη στη διάρκεια διαδήλωσης. Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 25χρονο παλαιστίνιο. 20 τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο φυλάκιο Καλάντα, μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz , ο
υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι παρουσίασε ένα νέο σχέδιο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός. 


O Κέρι επισημαίνεται ότι αναμένει απάντηση στο νέο σχέδιο από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ μέχρι σήμερα Παρασκευή.Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 7 ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας.Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί επίσης τις ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Σχόλια