Κόσμος

Κάστρα στην άμμο για ... μάθημα

Η Ολλανδία είναι μια χώρα που βρίσκεται ως γνωστόν σε μια μόνιμη αναμέτρηση με τη θάλασσα και τα στοιχεία της φύσης. Μαζί με το Βέλγιο και τη Δανία αποτελούν τις Κάτω Χώρες, όνομα που προσδιορίζει το βασικό χαρακτηριστικό τους ότι βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Και κυρίως η Ολλανδία που εδώ και χρόνια οχυρώνεται με φράγματα και κολοσσιαία έργα τα οποία αποτρέπουν τον κίνδυνο ενός καταποντισμού. Όμως η προσπάθεια δεν σταματάει στα έργα αλλά επεκτείνεται στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στην παιδεία που βεβαίως περνάει μέσα από τα σχολεία.

Έτσι παιδιά από ολόκληρη τη χώρα έμαθαν τι θα πει δύναμη της φύσης μέσα από το παιχνίδι. Στα πλαίσια ενός προγράμματος, συγκεντρώθηκαν σε μια παραλία και έκτισαν κάστρα στην άμμο τα οποία βεβαίως παρασύρθηκαν από τα κύματα διδάσκοντας στους μπόμπιρες κάτι πολύτιμο.

Ότι πρέπει να σέβονται τη φύση και να κάνουν ότι μπορούν για να την προστατεύουν καθότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν ένα μεγάλο εφιάλτη αφού στα καταστροφολογικά αλλά μάλλον ρεαλιστικά σενάρια κυριαρχεί εκείνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Και φυσικά μέσα από αυτή την πρωτοβουλία τα παιδιά διδάχτηκαν ότι πρέπει να βάζουν το μυαλό τους να δουλεύει κάθε φορά που χρειάζεται για να βρουν λύσεις ώστε να συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση και με τους κινδύνους που κρύβει.

Γιατί μόνο γνωρίζοντας την απειλή μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Και φυσικά μόλις τελείωσε το μάθημα τη θέση του πήρε το παιχνίδι με κολύμπι στα νερά της βόρειας θάλασσας.   

Σχόλια