Κόσμος

Κρατήρας από το... "τέλος του κόσμου"

Κρατήρας από μετεωρίτη δεν είναι… UFO μάλλον όχι… Υπόγεια έκρηξη αερίου; Πιθανόν. Πάντως, το… τέλος  του κόσμου είναι σίγουρα. Μεταφορικά τουλάχιστον αφού ο τεράστιος κρατήρας που άνοιξε στη Σιβηρία και αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες εντοπίστηκε στη χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας, το όνομα της οποίας μεταφράζεται ακριβώς σε αυτό. "Το τέλος του… κόσμου"!   

Ρώσοι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει την αποστολή που θυμίζει κάτι από X Files στην οποία συμμετέχει το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων και η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Φτάνοντας στην περιοχή έκπληκτοι διαπίστωσαν το μέγεθος του "απύθμενου" όπως περιγράφεται κρατήρα η διάμετρος του οποίου είναι περί τα 80 μέτρα.  Περί τίνος όμως πρόκειται;

Κρατήρας από πρόσκρουση μετεωρίτη… "νιετ" όπως είπε ανέφερε το  παράρτημα του Ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο Γιαμάλ. Έκρηξη φυσικού αερίου, είναι μια σοβαρή πιθανότητα καθώς το έδαφος της περιοχής παραμένει μόνιμα κατεψυγμένο, η τοπική τήξη του εδάφους ενδεχομένως οδήγησε στην εκρηκτική απελευθέρωση φυσικού αερίου, περίπου όπως συμβαίνει και στο άνοιγμα μιας σαμπάνιας.   

Και θεωρία υπ' αριθμόν 3: ο κρατήρας σχηματίστηκε από την εκρηκτική ανάφλεξη φυσικού αερίου που ήρθε σε επαφή με αλάτι το οποίο παραμένει στο υπέδαφος από την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν η περιοχή βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα.

Σχόλια