Κόσμος

"Κάποια πρόοδο" στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα βλέπει ο Τζον Κέρι

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Γάζα και παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση πτήσης πολιτικών αεροσκαφών στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, από το Ισραήλ όπου βρίσκεται για σειρά επαφών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις συνομιλίες για εκεχειρία.

Λίγο μετά την άφιξή του στην Ιερουσαλήμ και εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο Τζον Κέρι δήλωσε: «Κάναμε βεβαίως κάποια βήματα μπροστά. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το in.gr, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τόνι Μπλίνκεν δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού της Χαμάς. «Ένα από τα αποτελέσματα της κατάπαυσης του πυρός, ελπίζει κανείς, ότι θα ήταν κάποια μορφή αφοπλισμού, ώστε αυτό να μην συνεχιστεί, να μην επαναλαμβάνεται. [...] Αυτό θα πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Μπλίνκεν, ο Τζον Κέρι σημείωσε ότι «όλα τα ζητήματα της Γάζας είναι πάνω στο τραπέζι».

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η ΕΕ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, όχι όμως και ο ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν, ο ίδιος και ο Τζον Κέρι βρίσκονται στην περιοχή, σε μια μεσολαβητική αποστολή, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το συντομότερο δυνατό.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο για χάσιμο, ούτε για να περιμένουμε» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ πριν από τη συνάντησή του με τον Κέρι.

Στη Ραμάλα, όπως αναφέρει το in.gr, ο Τζον Κέρι είχε συνάντηση περίπου μιας ώρας με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο ο Κέρι μίλησε για «κάποια πρόοδο» το τελευταίο 24ωρο. Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες στο Κάιρο, όπου θα επιστρέψει αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Το κάνουμε για έναν απλό λόγο: οι πολίτες των παλαιστινιακών εδαφών οι πολίτες στο Ισραήλ, ζουν όλοι κάτω από την απειλή ή την πραγματικότητα της άμεσης βίας. Και αυτό πρέπει να σταματήσει, για όλους. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το ξεπεράσουμε, που να λειτουργεί. Και αυτός δεν είναι η βία» δήλωσε έξω από το γραφείο του Αμπάς.

Ο Τζον Κέρι έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σχόλια