Κόσμος

Διπλωματική δράση για εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας

Σε εκεχειρία καλεί ο Μπαράκ Ομπάμα . Στο Κάιρο Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.


«Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να επιτύχουμε εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμα που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Οικονομική βοήθεια 47 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο για να συζητήσει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκούμενο από τις ισραηλινές δυνάμεις πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας δήλωσε:«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Κέρι.

Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους .

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί αλλά δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ.

Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ.

Η συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, και έτσι πρέπει να εργαστούν, μέσω πληρεξουσίων, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας που διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες περισσότεροι από 570 παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και περίπου 100.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σχόλια