default-image

"Να μπει άμεσα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα"

Κόσμος
"Να μπει άμεσα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μπει άμεσα ένα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας με θέμα την κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ, ο Μπαν Γκι Μουν ενημέρωσε το Γάλλο πρόεδρο «λεπτομερώς για τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή με το σύνολο των εταίρων και των πρωταγωνιστών προκειμένου να επιτύχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα μια κατάπαυση του πυρός, έπειτα μια διευθέτηση της κρίσης» αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «εξέφρασε κάθε υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια» του Μπαν, διευκρινίζεται στο δελτίου τύπου που εκδόθηκε.

Έκκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε από το Ισραήλ να σέβεται «την αρχή της αναλογικότητας» στις επιθέσεις που εξαπολύει ως απάντηση στη Χαμάς, την ώρα που 500 και πλέον Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις.

«Συζητήσαμε για τα γεγονότα στη Γάζα που έχουν συγκλονίσει όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες του κόσμου» επιβεβαίωσε ο Μαργκάγιο κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τζον Ας μετά τη συνάντησή τους.

«Αναγνωρίζοντας πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του, υπενθυμίζω ότι αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται ακολουθώντας την αρχή της αναλογικότητας και με σεβασμό στις νόρμες και τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι άμεση. Και η Ισπανία υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός, ότι υπάρχουν γεγονότα που επαναλαμβάνονται από το 1948», την ημερομηνία ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Η μοναδική λύση σε αυτό το βαθύ πρόβλημα είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών που θα εγγυάται, το επαναλαμβάνω, το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, με ένα περιθώριο ασφάλειας, και το δικαίωμα της Παλαιστίνης να οικοδομήσει ένα οικονομικά βιώσιμο, αυτάρκες και εύπορο» συνέχισε ο ίδιος.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι θα επισκεφθεί την Τυνησία και την Αίγυπτο μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αύριο, «προκειμένου να προσπαθήσει να διευθετήσει την κατάσταση στη Γάζα που αποτελεί μια αυθεντική ανθρωπιστική τραγωδία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News