default-image

Ολλανδοί ειδικοί εξετάζουν τις σορούς σε τρένο στην Τορέζ

Κόσμος
Ολλανδοί ειδικοί εξετάζουν τις σορούς σε τρένο στην Τορέζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από το στρατό να διακόψει τις επιχειρήσεις γύρω από την περιοχή που συνετρίβη το αεροπλάνο της Malaysia Airlines. Ολλανδοί ιατροδικαστές εξετάζουν τις σορούς που έχουν μεταφερθεί σε τρένο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Τορέζ. Η αμαξοστοιχία ενδέχεται να αναχωρήσει εντός της ημέρας για άγνωστο προορισμό.

«Έδωσα τη διαταγή: σε ακτίνα 40 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας οι ουκρανοί στρατιωτικοί πρέπει να διακόψουν αμέσως τις επιχειρήσεις τους και να πάψουν να ανοίγουν πυρ», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της Μαλαισίας στο Κίεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ολλανδοί ιατροδικαστές εξετάζουν σορούς των θυμάτων

Ο επικεφαλής της τριμελούς ολλανδικής ιατροδικαστικής ομάδας, σύμφωνα με το enet.gr, ανέφερε ότι το τρένο στο οποίο έχουν μεταφερθεί σοροί των θυμάτων αναμένεται να αναχωρήσει αργότερα για ένα τόπο όπου οι ερευνητές «θα μπορούν να δουλέψουν».

«Το τρένο αναχωρεί. Δεν ξέρουμε πότε και δεν ξέρουμε τον προορισμό. Λάβαμε μια υπόσχεση: αναχωρεί σήμερα», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στο σιδηροδρομικό σταθμό της Τορέζ, περιστοιχισμένος από δεκάδες ένοπλους άνδρες.

«Αυτό που θέλω είναι να πάει το τρένο σε ένα μέρος όπου θα μπορούμε να δουλέψουμε. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ιδιαίτερα των οικογενειών των θυμάτων», πρόσθεσε.

Μήνυμα Πούτιν στους αυτονομιστές και σχέδιο απόφασης στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στην περιοχή που βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροπλάνου της Malaysia Airlines.

Το βράδυ της Δευτέρας, όπως αναφέρει το enet.gr, θα συζητηθεί σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  που προτείνουν η Αυστραλία και η Γαλλία για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ερευνητών σον τόπο της τραγωδίας.

Ρούτε: "Στο τραπέζι όλες οι επιλογές"

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του τη Δευτέρα πως «όλες οι πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι αν δεν βελτιωθεί η πρόσβαση των ειδικών στην περιοχή της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Ο κ. Ρούτε διαμήνυσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να ανακτήσει και να ταυτοποιήσει τις σορούς των επιβατών, 193 από τους οποίους ήταν Ολλανδοί. Τόνισε ότι η χώρα του επιδιώκει  να κατευθυνθεί το τρένο από την Τορέζ προς τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, κατά προτίμηση προς τη μεγάλη γειτονική πόλη Χάρκοβο.

Ο Μαρκ Ρούτε, μαζί με τον βασιλιά της Ολλανδίας Γουλιέλμο Αλέξανδρο και τη σύζυγό του Μάξιμα, συναντώνται το απόγευμα κοντά στην Ουτρέχτη με τους συγγενείς των θυμάτων.

Στην Ολλανδία διατυπώνονται επικρίσεις για τη σιωπή του βασιλιά μετά την ανακοίνωση της αεροπορικής τραγωδίας. Εκείνος αντέδρασε το βράδυ της Πέμπτης εκδίδοντας ανακοίνωση, όμως δεν έχει ακόμη απευθυνθεί προς το έθνος.

Αλληλοκατηγορίες εν αναμονή της διεθνούς έρευνας

Οι σοροί των θυμάτων από τη συντριβή της πτήσης 17 των μαλαισιανών Αερογραμμών τοποθετούνται σε ειδικά εξοπλισμένα βαγόνια στο σιδηροδρομικό σταθμό του Τορέζ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του δυστυχήματος στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News