Κόσμος

Συλλεκτικά νομίσματα για τον Μαντέλα

Το Νέλσον Μαντέλα τιμά η νότια Αφρική με μια συλλεκτική σειρά τριών χρυσών και ασημένιων αναμνηστικών νομισμάτων τα οποία κόπηκαν στην 96η επέτειο της γέννησης του ήρωα στη μάχη κατά του απαρτχάιντ και πρώην Προέδρου της χώρας.  

Τα νομίσματα κυκλοφόρησαν από την Τράπεζα της Νοτίου Αφρικής και εξιστορούν με το δικό τους τρόπο ιστορίες από τη ζωή του μεγάλου αυτού ηγέτη. Το πιο βαρύτιμο αποτελείται από χρυσάφι 24 καρατιών και εικονίζει τον Μαντέλα με σταυρωμένα χέρια με τα λόγια του «Σε όλο τον κόσμο είναι αποδεκτό ότι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα της σκέψης».  

Την προσωπογραφία του Μαντέλα, σε μεγάλη όμως ηλικίας, έχει και το άλλο χρυσό νόμισμα ενώ το τρίτο, ασημένιο, τον παρουσιάζει σε νεαρή ηλικία να μαθαίνει την πρώτη μέρα στο σχολείο πώς να γράφει το όνομα του. Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει από το 2009 την 18η Ιουλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Μαντέλα.   

Ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου πέρυσι μετά από μακρά ασθένεια βυθίζοντας τη χώρα του στο πένθος και κάνοντας ολόκληρο τον κόσμο να υποκλιθεί σε αυτό τον γίγαντα του θάρρους και του ανθρωπισμού.  

Σχόλια