Κόσμος

Με "αδύνατη αποστολή" μοιάζει η έρευνα για την κατάρριψη του Boeing

Πεδίο σφοδρότατης διπλωματικής διαμάχης γίνεται η ανάγκη αξιόπιστης έρευνας για τους υπαίτιους της εγκληματικής κατάρριψης του Boeing στην ανατολική Ουκρανία: Δύση και Ρωσία καλούν σε εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η έρευνα, αλλά εκεί σταματά η κοινή στάση. Οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτά αιχμές ακόμη και για ρωσική «συνδρομή» στην κατάρριψη, ενώ η Μόσχα προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας υπόνοιες για το Κίεβο.

Στοιχεία επί εδάφους έχουν συλλεχθεί ήδη «ερασιτεχνικά» και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή φαλκίδευσή τους. Ακόμη και την Παρασκευή, την αποστολή των πρώτων εμπειρογνωμόνων εμπόδισαν πυροβολισμοί. Οι αξιωματούχοι θα προσπαθούσαν εκ νέου το Σάββατο να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα του σημείου.

Το Σάββατο, το Κίεβο κατηγόρησε ανοικτά τους φιλορώσους ότι, με την υποστήριξη της Μόσχας, καταστρέφουν στοιχεία. «Δηλώνουμε επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη συνδρομή της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν στοιχεία εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η εικόνα είναι τέτοια που φωνές ζητούν ακόμη και αποστολή ομάδας κυανόκρανων: Στο Βερολίνο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ διαπιστώνουν την ανάγκη διασφαλισεί πως θα τηρηθεί πραγματικά παύση πυρός στην περιοχή, ακόμη και με αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σφοδρές, πολύνεκρες,  συγκρούσεις έχουν αναφερθεί μέχρι μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή που έχουν διασκορπιστεί οι σοροί και τα συντρίμμια, κάτι που υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος είναι κάθε άλλο παρά θεωρητικός.

Συνεργεία και ακόμη και κάτοικοι της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους ανθρακωρύχοι, περισυνέλεξαν ορισμένες σορούς από τη ζώνη. Την Παρασκευή, ομάδα περίπου 30 αξιωματούχων κυρίως του ΟΑΣΕ κατάφεραν να αποκτήσουν, υπό «επιτήρηση» των φιλορώσων ενόπλων, μόνο περιορισμένη εποπτεία του χώρου, αλλά μόλις ένας Ουκρανός από την αποστολή πλησιάσε τμήμα στα συντρίμμια, ακούστηκε η προειδοποιητική ριπή ενός Καλάσνικοφ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπαράθεση έδειξε πόσο εμπρηστικό είναι το ζήτημα. Η αμερικανική πλευρά είπε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει πως ρωσικό προσωπικό παρείχε τεχνική υποστήριξη» στην κατάρριψη.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία -που αρνείται γενικά ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους ενόπλους με εξοπλισμό ή με άλλο τρόπο- αφήνει αιχμές για το Κίεβο.

Μέρος αυτής της απόπειρας αντεπίθεσης της Μόσχας ήταν και οι «δέκα ερωτήσεις» που ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι πρέπει να απαντήσουν οι ουκρανικές αρχές για το δυστύχημα. Ο ρώσος αξιωματούχος κάλεσε την Ουκρανία να εξηγήσει γιατί στο αεροπλάνο επιτράπηκε να περάσει από την περιοχή αλλά μέχρι και να σχολιάσει αναφορές «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» περί φερόμενης στρατιωτικής «συνοδείας» του αεροσκάφους.

In.gr

Σχόλια