default-image

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μάνφρεντ Βέκβερτ

Κόσμος
Πέθανε ο σκηνοθέτης Μάνφρεντ Βέκβερτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στο Βερολίνο ο σημαντικός σκηνοθέτης και δραματουργός Μάνφρεντ Βέκβερτ, μαθητής και συνεργάτης του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο Βέκβερτ γεννήθηκε το 1929. Τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης επωμίστηκε με το καθήκοντα του δασκάλου και το 1951 έγινε μέλος του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» που ίδρυσε ο Μπρεχτ. Το 1953 παρουσιάζει την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά με την «Μάνα» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου του Μπρεχτ.

Το 1960 γίνεται αρχισκηνοθέτης του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, σκηνοθετώντας μεταξύ άλλων τα έργα του Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι», «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», «Μέρες της Κομμούνας» όλα με τη μουσική του Χανς Άισλερ. Το 1977 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», σκηνοθετώντας και ο ίδιος έργα των Μπρεχτ, Γκόρκι, Φόλκερ Μπράουν κ.ά.. Το 1982 εκλέγεται πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και το 1986 στο 11ο Συνέδριο μέλος της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μετά τις ανατροπές η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου αξιολογεί όλα τα θέατρα της πρωτεύουσας της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) και αποφαίνεται ότι το «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» μπορεί να διατηρηθεί μόνο σαν ιδιωτικό θέατρο των κληρονόμων του Μπρεχτ ή αν αλλάξει ριζικά κάτω από άλλη διεύθυνση.

Ο Βέκβερτ τους καταγγέλλει για φίμωση του πολιτικού θεάτρου και κλείσιμο οτιδήποτε θυμίζει τη ΓΛΔ. Ξεκινά μια βρώμικη εκστρατεία ενάντια στο στρατευμένο σκηνοθέτη, ενορχηστρωμένη από κόμματα και ΜΜΕ που υπηρετούν το σύστημα. Μετά το 1995 ο Βέκβερτ συνεχίζει το σκηνοθετικό του έργο σε θέατρα της Γερμανίας και του εξωτερικού, γράφει βιβλία, διδάσκει σε θεατρικές ακαδημίες, και μαζί με την ηθοποιό και σύντροφό του Ρενάτε Ρίχτερ εμφανίζεται σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις.

Τον Απρίλη του 2013 μη μπορώντας να συμμετάσχει για λόγους υγείας στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, στο οποίο είχε προσκληθεί, δίνει ειδικά για το συνέδριο μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη η οποία περιέχεται στην έκδοση «Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») και στην οποία δημοσιεύονται τα υλικά του συνεδρίου για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News