default-image

Άρχισε η ανακαταμέτρηση ψήφων του β' γύρου των προεδρικών στο Αφγανιστάν

Κόσμος
Άρχισε η ανακαταμέτρηση ψήφων του β' γύρου των προεδρικών στο Αφγανιστάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρχισε την Πέμπτη η ανακαταμέτρηση των 8,1 εκατομμυρίων ψήφων του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου. Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν έδωσε στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία ο Άσραφ Γάνι προηγείται με 56,4% του αντιπάλου του, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Ο κ. Αμπντουλάχ, ο οποίος συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων, αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών, καταγγέλλοντας ευρεία νοθεία και ζήτησε από τον ΟΗΕ να επέμβει, σύμφωνα με το naftemporiki.gr. Τελικώς οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να μετρηθεί εκ νέου το σύνολο των ψήφων μετά από την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και ανώτερων αξιωματούχων του ΟΗΕ, εν μέσω φόβων ότι η πολιτική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια και βία.

Τα 8,1 εκατομμύρια ψήφων από 22.820 εκλογικά κέντρα θα μετρηθούν παρουσία τοπικών και διεθνών παρατηρητών, εκπροσώπων των υποψηφίων, των μέσων ενημέρωσης και της εκλογικής επιτροπής υποβολής παραπόνων. Στη διαδικασία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, συμμετέχουν 30 ομάδες και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν τις 100.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαταμέτρησης οι δύο υποψήφιοι θα έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν σε εντός 48 ωρών. «Ελπίζω ότι οι δύο υποψήφιοι θα δεχθούν τα αποτελέσματα αυτή τη φορά, μετά τη γενική ανακαταμέτρηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Γιουσούφ Νουριστάνι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News