Κόσμος

Πακιστάν: Αιματηρές μάχες με Ταλιμπάν

Τουλάχιστον 12 μαχητές των Ταλιμπάν και τρεις Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές μάχες, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Όπως έγινε γνωστό μαχητές των Ταλιμπάν συγκρούστηκαν με τις πακιστανικές δυνάμεις στην περιοχή Φατεχέλ στην περιοχή των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν, όπου ο στρατός διεξάγει από τα μέσα Ιουνίου μια επιχείρηση κατά των μαχητών των Ταλιμπάν, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού υποστράτηγος Άσιμ Σαλίμ Μπάτζουα είπε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, στις οποίες σκοτώθηκαν επίσης επτά μαχητές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περίπου 450 μαχητές έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που διαρκούν πλέον έναν μήνα, ενώ από την πλευρά του ο στρατός μετρά 26 απώλειες.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε ότι πάνω από 980.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να βρουν καταφύγιο σε καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης κοντά στα σύνορα του Βόρειου Ουαζιριστάν. Σε άλλο βίαιο επεισόδιο πέντε μαχητές σκοτώθηκαν σε επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο Καράτσι, την οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Στο μεταξύ ο πακιστανικός στρατός συνέλαβε έναν διοικητή των Ταλιμπάν που είχε σε μία περίπτωση αποπειραθεί να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ και αργότερα δραπέτευσε από τη φυλακή μαζί με εκατοντάδες άλλους κρατούμενους, ανακοίνωσαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αντνάν Ρασίντ συνελήφθη την Παρασκευή στο σπίτι όπου ζούσε με την οικογένειά του σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Πακιστάν, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι ο Ρασίντ τραυματίστηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών στην επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα τη σύλληψή του.

Σχόλια