Κόσμος

Σενάρια για την παραίτηση της Α.Μέρκελ

Την ώρα που η Γερμανία ολόκληρη είναι μεθυσμένη από την κατάκτηση του Μουντιάλ και μόλις τρεις μέρες πριν η Άνγκελα Μέρκελ συμπληρώσει τα 60 της χρόνια επανέρχονται, πιο ισχυρά από ποτέ, τα σενάρια για το μέλλον της. 

Η έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel ρίχνει σήμερα τη... βόμβα: η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την καγκελαρία. 

Η πρώτη απορία είναι: έκανε τόσο όλο αυτόν τον καιρό, συνδύασε τις γερμανικές εκλογές με τη λιτότητα στον Ευρωπαϊκό Νότο για να κερδίσει και τώρα που το κατάφερε ετοιμάζεται να παραιτηθεί; 

Το Spiegel επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή της από την καγκελαρία. 

Όλα δείχνουν πως η αποχώρηση της Μέρκελ συνδέεται περισσότερο με τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα των Χριαστιανοδημοκρατών. Λέγεται πως η Μέρκελ δεν θέλει να έχει την (πολιτική) τύχη ούτε του Κόνραντ Αντενάουερ ούτε του μέντορά της, Χέλμουτ Κολ.

Και οι δυο τους ήταν δημοφιλέστατοι αλλά εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση εξαιτίας εσωκομματικών έριδων ή μετά από εκλογική ήττα. 

Εκείνο που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τα σενάρια είναι η στάση της ίδιας της Μέρκελ απέναντι στα σενάρια. Μέχρι τώρα, η καγκελαρία διέψευδε τα πάντα.

Πριν λίγες μέρες όμως, η καγκελάριος, που στις 17 του μήνα έχει γενέθλια, ρωτήθηκε σχετικά και η απάντησή της περισσότερο... άναψε φωτιές παρά τις έσβησε. 

Η Μέρκελ προτίμησε να απαντήσει με ένα «θα δούμε» στην ερώτηση αν πρόκειται να παραιτηθεί από την καγκελαρία και ένας νέος γύρος σεναρίων ξεκίνησε. 

Σχόλια