Κόσμος

Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Κάστρο στην Αβάνα

Με τον 87χρονο πρώην ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, η υγεία του οποίου είναι εύθραυστη, συναντήθηκε στο σπίτι του στην Αβάνα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των επαφών του Ρώσου προέδρου κατά την εξαήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

«Έλαβα την απόφαση να διαγράψω το παλαιό χρέος της Κούβας στη Σοβιετική Ένωση, ύψους 35 δισ. δολαρίων. Θα διαγράψουμε το 90% του συνόλου και το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για επενδυτικά προγράμματα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αργότερα συναντήθηκε με το σημερινό πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο με τον οποίο υπέγραψε διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε μάλιστα να συνδράμει στην αναβίωση της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου, με τη βοήθεια της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft. Στη νήσο υπάρχουν κοιτάσματα από τα οποία αντλείται μια περιορισμένη ποσότητα αργού, ωστόσο η Κούβα εξαρτάται από τη Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφτεί την Αργεντινή και τη Βραζιλία και θα συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

Αύριο Κυριακή θα παρακολουθήσει στο γήπεδο Μαρακανά του Ρίο το μεγάλο τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, στον οποίο θα παρευρίσκεται και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν μια σύντομη συνάντηση.

Σχόλια