default-image

Έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων και τραυματίες από ρουκέτα της Χαμάς

Κόσμος
Έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων και τραυματίες από ρουκέτα της Χαμάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρουκέτα που εκτοξεύτηκε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξε πρατήριο καυσίμων στην πόλη Ασντόντ του νοτίου Ισραήλ, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Το πρατήριο πήρε φωτιά και ακολούθησαν εκρήξεις, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό, που διευκρίνισε ότι ένα από τα θύματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους σοβαρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Έλι Μπιν. Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης πως «τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του κέντρου του Τελ Αβίβ και αναχαιτίστηκαν όλες στην περίμετρο της πόλης».

Οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν άμεσα στην περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ρουκέτα της Χαμάς χτυπάει κατοικημένη περιοχή, αφήνοντας θύματα.

Επιπλέον, η παλαιστινιακή ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση - η οποία ελέγχει την ασφάλεια της Λωρίδας της Γάζας - ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «τέσσερις πυραύλους M75 εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν», το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια του Τελ-Αβίβ. Το αεροδρόμιο λειτουργούσε κανονικά το πρωί, σύμφωνα με αερολιμενικές πηγές.

Κάτοικοι του Τελ Αβίβ είπαν ότι άκουσαν τέσσερις ή πέντε εκρήξεις λίγο αφότου ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού που καλούσαν τον πληθυσμό να σπεύσει στα καταφύγια.

Εντεμεταξύ, στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο - που άνοιξε χθες για ανθρωπιστικούς λόγους - επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς οι άμαχοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τη βία. 

Παράλληλα, στο πλευρό της Χαμάς σπεύδει η Χεζμπολάχ στέλνοντας ρουκέτες από το νότιο Λίβανο σε ισραηλινές περιοχές την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση στη  Λωρίδα της Γάζας, με την έκκληση για εκεχειρία από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας να πέφτει στο... κενό.   

Με την κυβέρνηση Νετανιάχου να καλεί σε επιστράτευση 40.000 εφέδρους - δείχνοντας ότι είναι πανέτοιμη για μία χερσαία επέμβαση - και τη Χαμάς να μη φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών στέλνοντας στα καταφύγια τους Ισραηλινούς, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι προτίθεται να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης.

Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας ξεπερνάει τους 90 και υπάρχουν και πολλοί τραυματίες, οι παλαιστινιακές ρουκέτες πέφτουν "βροχή" σε περιοχές του Ισραήλ φτάνοντας μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.  

Την ώρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους, ανάμεσα στους οποίους πολλοί άμαχοι και γυναικόπαιδα, ο "Σιδηρούς Θόλος", το ισραηλινό αμυντικό σύστημα, αναχαιτίζει, καθημερινά, κατά μέσο όρο, το 90% των ρουκετών. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για τρεις σοβαρά τραυματίες επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες ρουκέτες προκαλούν μόνο υλικές ζημιές.  

Η ένταση έφτασε μέχρι και στις ισραηλινές περιοχές κοντά στο Λίβανο. Σήμερα το πρωί, δύο ρουκέτες έπεσαν σε ακατοίκητη περιοχή κοντά στο Κιμπούτς Κφάρ Γιουβάλ, κοντά στη μεθόριο.

Επιβεβαιώνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις των Ισραηλινών πως οι ρουκέτες δε θα μπορούσαν να έχουν φτάσει από τη Γάζα, καθώς η Χαμάς δεν έχει τέτοιου βεληνεκούς μέσα, τα λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν λίγο αργότερα πως οι ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τη βόρεια πλευρά της μεθορίου, από περιοχές που ελέγχει η Χεζμπολάχ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι "φωνές" της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία πέφτουν στο κενό.

Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει έτοιμος για διαμεσολάβηση, η κυβέρνηση Νετανιάχου κλείνει τα αφτιά της και συνεχίζει απτόητη τη στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «εξέφρασε το φόβο του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης» της σύγκρουσης ενώ ο Νετανιάχου δήλωσε πως το θέμα της εκεχειρίας «δε βρίσκεται καν στην ατζέντα» των συζητήσεων.

Το Reuters επισημαίνει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αφήνει συνεχώς υπόνοιες για χερσαίες επιχειρήσεις δείχνοντας στη Χαμάς τις προθέσεις του. Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία φορά που το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα - από το Δεκέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2009 - σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ βρέθηκε υπόλογο στα Ηνωμένα Έθνη. 

Σύμφωνα με την "Jerusalem Post", αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν υποστηρίζει με σθένος το ενδεχόμενο μίας χερσαίας επέμβασης, το επιτελείο του τον πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση - ιδιαίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο οποίος, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι "Channel 10", υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτών στη Γάζα για περιορισμένα πλήγματα σε στόχους που δεν μπορούν να πληγούν από αέρος, όπως τα τούνελ της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου διστάζει ως ένα βαθμό να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η Αίγυπτος, που είχε μεσολαβήσει το 2012 κατά τη δεύτερη Ιντιφάντα, σήμερα εμφανίζεται παντελώς αδιάφορη. Ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε θα διατάξει χερσαία εισβολή εκτός και αν κάποια ρουκέτα της Χαμάς πλήξει Ισραηλινούς πολίτες ή κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News