Κόσμος

Σε στρατιωτική βάση βορειοανατολικά της Βαγδάτης εισέβαλαν οι αντάρτες

Σε μία στρατιωτική βάση στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης εισέβαλαν σήμερα οι σουνίτες αντάρτες που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Οι ίδιοι είπαν ότι οι μαχητές πραγματοποίησαν έφοδο στη βάση που βρίσκεται στην άκρη της πόλης Μουκνταντίγια, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Το βόρειο τμήμα της πόλης είχε ήδη περιέλθει στον έλεγχό τους πριν από τις σημερινές συγκρούσεις. Στην περιοχή γύρω από τη Μουκνταντίγια μαίνονται μάχες τις τελευταίες εβδομάδες αφότου οι μαχητές, των οποίων ηγείται το Ισλαμικό Κράτος -μια οργάνωση η οποία προήλθε από την Αλ Κάιντα- κατέλαβαν τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ προελαύνοντας νότια προς τη Βαγδάτη.

Οι αντάρτες, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, στους οποίους περιλαμβάνονται ξένοι Άραβες μαχητές, ήταν βαριά οπλισμένοι, ενώ ορισμένοι επέβαιναν σε άρματα μάχης. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στις οποίες μετέχουν σεΐχηδες τοπικών φυλών με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας, είπε η πηγή, ενώ ένας τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες έχουν εισβάλει στη βάση, αν και τόνισε ότι θα τους απωθήσουν οι ιρακινές δυνάμεις. «Κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τμήμα της βάσης αλλά εμείς θα το ανακτήσουμε από εκείνους» είπε, χωρίς να θέλει να κατονομαστεί.

Σχόλια