Κόσμος

Το "τέλειο Άριο μωρό" της ναζιστικής προπαγάνδας ήταν Εβραία

Το "τέλειο Άριο μωρό" της ναζιστικής προπαγάνδας ήταν Εβραία. Η ειρωνεία της ιστορίας αποκαλύφθηκε από μια ηλικιωμένη Αμερικανοεβραία η οποία δώρισε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ το αντίτυπο ενός ναζιστικού περιοδικού, στο εξώφυλλο του οποίου εικονίζεται η ίδια ως το ομορφότερο... Άριο μωρό της Γερμανίας.

Όμως η ίδια η Χέσι Ταφτ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1934 από Εβραίους γονείς. Όπως αποκάλυψε σε ηλικία έξι μηνών η μητέρα της την πήγε σε έναν επαγγελματία φωτογράφο. Επτά μήνες αργότερα οι γονείς της έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η φωτογραφία της Χέσι φιγουράριζε στο περιοδικό «Ο Ήλιος στο Σπίτι», το οποίο απευθυνόταν στις οικογένειες των Γερμανών.

Χωρίς να ενημερώσει τους γονείς, ο φωτογράφος είχε στείλει τη φωτογραφία σε έναν εθνικό διαγωνισμό που είχε οργανωθεί κατ' εντολή του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς για να αναδειχθεί "το ομορφότερο μωρό της Άριας φυλής" στη Γερμανία. Η οικογένεια εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία το 1938. Η Χέσι Ταφτ έφτασε και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1949 αφού προηγουμένως είχε περάσει για σύντομα χρονικά διαστήματα από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κούβα.

Σχόλια