default-image

Διεθνείς σταρ στην τσιμπίδα της Εφορίας

Life
Διεθνείς σταρ στην τσιμπίδα της Εφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζορτ Μάικλ, ο σερ Μάικλ Κέιν, τέσσερα μέλη του συγκροτήματος Arctic Monkeys, γνωστοί επιχειρηματίες, ακόμα και ένας ανώτατος δικαστικός είναι μεταξύ των 1.600 ατόμων που προσπάθησαν να κρύψουν από την Εφορία περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 1,5 δισ. ευρώ).

Όλοι είχαν επενδύσει στην εταιρείας Liberty, η οποία διαφήμιζε τη φορολογική της στρατηγική και η οποία κατηγορείται για καταστρατήγηση της βρετανικής φορολογικής νομοθεσίας.

Μεταξύ των διασήμων που κατέφυγαν στις υπηρεσίες της εταιρείας είναι και η τραγουδίστρια Κέιτι Μελούσα, η οποία κατηγορείται ότι απέκρυψε 85.000 στερλίνες. Η Μελούσα έχει καταγωγή από τη Γεωργία και πήρε τη βρετανική υπηκοότητα το 2005.

Τότε δήλωσε χαρούμενη που θα φορολογείται στη Βρετανία, επειδή είχε δει «τι συμβαίνει σε μία χώρα όπου οι πολίτες φοροδιαφεύγουν και έτσι δεν έχουν καλές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Τάιμς», περίπου 1.600 πολίτες έδωσαν μυστικά μεγάλα χρηματικά ποσά στη Liberty μεταξύ 2005 και 2009.

Η εταιρεία εμφάνισε τεχνητά μεγάλες εξωχώριες ζημιές και έτσι τα μέλη της μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δικαιολογία, για να ζητήσουν φορολογική έκπτωση σε άλλα εισοδήματά τους. Η πρακτική αυτή της εταιρείας ερευνάται εδώ και χρόνια από τις Αρχές, αλλά η υπόθεση θα εκδικασθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα, όμως, με τους νέους κανονισμούς που θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα μέλη της Liberty θα πρέπει να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες.

Ο Τζορτζ Μάικλ για παράδειγμα, ένας από τους δημοφιλείς καλλιτέχνες διεθνώς, προσπάθησε να κρύψει 6,2 εκατομμύρια στερλίνες από έσοδα δίσκων και συναυλιών. Το 1996, έναν χρόνο πριν κερδίσουν οι Εργατικοί την εξουσία, ο Μάικλ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «θα ήμουν δυστυχής εάν πληρώσω φορολογία 50% σε άλλη μια κυβέρνηση Συντηρητικών».

Όμως, αποδεικνύεται ότι ούτε στους Εργατικούς ήθελε να πληρώσει.

Πηγή: Τα Νέα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News