default-image

Σειρήνες πολέμου στο νότιο Ισραήλ

Κόσμος
Σειρήνες πολέμου στο νότιο Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τη ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης στο νότιο Ισραήλ, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να εντείνει την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς και την παλαιστινιακή οργάνωση να αντεπιτίθεται με βροχή ρουκετών που έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ. Πολλοί Ισραηλινοί που δεν ένιωθαν ασφαλείς στα σπίτια τους κρύφτηκαν σε καταφύγια όταν ήχησαν οι σειρήνες.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, καλεί σε έκτακτο συμβούλιο την παλαιστινιακή ηγεσία, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε. καλεί και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση ενώ τα αραβόφωνα δίκτυα προεξοφλούν ότι ο θάνατος του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Χαφέζ Χαμάντ, από ισραηλινά πυρά, θα ρίξει λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Ο Χαμάντ σκοτώθηκε όταν η ισραηλινή αεροπορία έπληξε χθες το βράδυ το σπίτι του στο Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές. Μαζί του σκοτώθηκαν και άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του, μεταδίδει το protothema.gr.

Η Χαμάς συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών σε ισραηλινά εδάφη, ενώ το ισραηλινό σύστημα προστασίας "Σιδερένιος Θόλος" έχει αναχαιτίσει μεγάλο αριθμό εξ αυτών. Ο "Σιδερένιος Θόλος" έχει ήδη καταστρέψει σπίτια μελών της Χαμάς τα οποία λειτουργούσαν και ως κέντρα ελέγχου, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Υπό το φόβο ανοικτής σύγκρουσης, το Ισραήλ έχει ήδη καλέσει εφέδρους και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση Protective Edge να συμπεριλάβει και χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Reuters, σειρήνες συναγερμού ήχησαν ξανά στο Τελ Αβίβ, σχεδόν 90 χλμ. από τη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η Χαμάς έχει δεκάδες ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς - τύπου Μ302, συριακής κατασκευής, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας - που μπορούν να πλήξουν σημεία βαθύτερα στα ισραηλινά εδάφη.

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, όπως αναφέρει το protothema.gr, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει 160 στόχους της Χαμάς στη Γάζα - διπλάσιος αριθμός από την προηγούμενη νύχτα. Η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο αιματηρή από τη σύρραξη του 2012, με συνολικά 25 νεκρούς από τα πλήγματα της αεροπορίας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως κοντά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναπτυχθεί ενισχύσεις προκειμένου αν κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στα παλαιστινιακά εδάφη. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κινητοποιηθούν και άλλες δυνάμεις του στρατού.

«Οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήσαμε δεν συνιστούν παρά ένα στάδιο. Η επιχείρηση δεν έχει χρονικό όριο», τόνισε πηγή του ισραηλινού στρατού.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες δεκάδων αρμάτων μάχης τα οποία είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που αποφασιστεί επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου. Την ίδια ώρα, ο στρατιωτικός κλάδος "Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ" της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, διατύπωσε απειλές μετά τις επιδρομές αυτές.

Το Ισραήλ «πέρασε μια κόκκινη γραμμή αφού επιτέθηκε σε σπίτια. Αν δε σταματήσει η πολιτική αυτή, θα απαντήσουμε διευρύνοντας τον κύκλο των στόχων μας ώστε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό», προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News