default-image

Αφγανιστάν: 16 νεκροί από επίθεση καμικάζι Ταλιμπάν

Κόσμος
Αφγανιστάν: 16 νεκροί από επίθεση καμικάζι Ταλιμπάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκαέξι άτομα, μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική επαρχία Παρουάν, βορειοδυτικά της Καμπούλ, ανακοίνωσαν η ISAF και οι τοπικές Αρχές.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χτύπημα έναντι των ξένων δυνάμεων στη χώρα για φέτος.

H ISAF, που έκανε λόγο για επίθεση «εχθρικών δυνάμεων», δε δημοσιοποίησε την εθνικότητα των στρατιωτών, μεταδίδει το kathimerini.gr.

«Πριν από δύο ημέρες μια ρουκέτα που ερρίφθη από το χωριό Καλαντάρ Χιλ έπληξε τη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ και σήμερα το πρωί κοινή αποστολή των αφγανικών δυνάμεων και της ISAF μετέβη στο σημείο για να διενεργήσει έρευνα», δήλωσε ο Ζιαούλ Ραχμάν Σαγενχίλ, ανώτερος αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. 

«Καμικάζι που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα πραγματοποίησε το πρωί επίθεση εναντίον ομάδας ξένων στρατιωτών και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας 10 Αφγανούς πολίτες, δύο αστυνομικούς και τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ», δήλωσαν ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Παρουάν Ουαχίντ Σεντίκι και ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. «Σήμερα το πρωί ένας από τους μαχητές μας πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή Μπαγκράμ της επαρχίας Παρουάν. Ο γενναίος μαχητής πυροδότησε το γιλέκο του και 15 μέλη των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», αναφέρουν οι Ταλιμπάν στο μήνυμά τους στο Twitter, οι οποίοι συνήθως υπερβάλλουν στους απολογισμούς τέτοιου είδους επιθέσεων.

Περί τους 3.450 στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από τότε που άρχισαν οι υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα. Σήμερα παραμένουν στη χώρα 50.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί, έναντι 150.000 που ήταν το 2011. 

Η αποστολή του ΝΑΤΟ τερματίζεται το Δεκέμβριο του 2014 και θα παραμείνουν περίπου 10.000 στρατιώτες το 2015, αν ο νέος Αφγανός πρόεδρος υπογράψει τη συνθήκη στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ (BSA).

Η επίθεση εναντίον της ISAF σημειώθηκε ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αυξάνουν τις επιθέσεις τους - ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν πολλές επιθέσεις στην Καμπούλ - και η Διεθνής Δύναμη Αρωγής ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα στο τέλος του έτους, ύστερα από 12 χρόνια πολέμου κατά των ανταρτών Ταλιμπάν.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα προστίθενται οι εντάσεις γύρω από την εκλογή του νέου προέδρου, μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών της 14ης Ιουνίου, οι οποίες μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες.

Ο υποψήφιος Αμπντάλα Αμπντάλα, που καταγγέλλει μαζική νοθεία, δε χαμήλωσε τους τόνους μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων τη Δευτέρα που φέρουν τον αντίπαλό του Ασράφ Γκάνι να προηγείται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News