Κόσμος

Σεβαρντνάντζε: Πέθανε ο τελευταίος υπ. Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης

Στα 86 του χρόνια και έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως μετέδωσε ο ρωσικός ραδιοσταθμός "Ηχώ της Μόσχας", απεβίωσε ένας από τους πνευματικούς "πατέρες" της περεστρόικα, ο Εντβαρντ Σεβαρνάτζε. Το θάνατό του επιβεβαίωσε επίσης η προσωπική του γραμματέας η Μαρίνα Νταβιτασβίλι, η οποία δήλωσε πως ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Εντβαρντ ΣεβαρντνάντζεΓεννήθηκε στο Μαμάτι στις 25 Ιανουαρίου 1928 και σε ηλικία 20 ετών, έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Την περίοδο 1965-1972 ήταν υπουργός Εσωτερικών της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας.

Ένα από τα κεντρική πρόσωπα της περεστρόικα, των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετά την άνοδό του στην εξουσία της ΕΣΣΔ, ο Έντβαρντ Σεβαρνάτζε διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης από το 1985 μέχρι το 1991, μέχρι και τη διάλυση της. Ως επικεφαλής της σοβιετικής διπλωματίας ο Σεβαρντνάτζε επέβλεψε την πολιτική προσέγγισης με τη Δύση και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Επίσης έπαιξε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας.

Ως πρόεδρος της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Γεωργίας από το 1995 έως το 2003 οδήγησε την πατρίδα του πιο κοντά στη Δύση, και δεν δίστασε πολλές φορές να έρθει σε σύγκρουση με τη Μόσχα, ειδικά από την εποχή που στο Κρεμλίνο ηγέτης ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το 2008, είχε καταγγείλει τη Ρωσία για μια «διαχρονική αποικιοκρατική αντιμετώπιση» της Γεωργίας.

Ο άλλοτε συνοδοιπόρος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν είχε διστάσει να καταλογίσει στις ΗΠΑ την ευθύνη ενός ενδεχόμενου νέου Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, είχε πει ότι το σημείο τριβής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι η Κριμαία αν και είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει στην Ουκρανία ό,τι και στη Γεωργία. Ωστόσο, είχε δηλώσει ότι, η Ρωσία, έχοντας λύσει το ζήτημα της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Αμπχαζίας, έχει λιγότερα κίνητρα στρατιωτικής εμπλοκής με την Ουκρανία.

Ως υπουργός Εξωτερικών στη Σοβιετική Ένωση είχε δηλώσει: «Έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο σε προσπάθειες τερματισμού του ψυχροπολεμικού αδιεξόδου. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σ' ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Σχόλια