Κόσμος

ΗΠΑ: "Η NSA παρακολουθεί κυρίως απλούς πολίτες"

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Washington Post", η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), παρακολουθεί πολύ περισσότερο συνηθισμένους χρήστες του Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, παρά ξένους που έχουν χαρακτηρισθεί νόμιμοι στόχοι.

Εννέα κάτοχοι ψηφιακών λογαριασμών στους 10 «δεν είναι προσδιορισμένοι εκ των προτέρων στόχοι, αλλά πιάνονται στο δίχτυ που η υπηρεσία απλώνει για το λογαριασμό κάποιου άλλου», σημειώνει η εφημερίδα, έπειτα από τετράμηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πάνω στα δεδομένα της NSA που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρώην σύμβουλο της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η NSA δεν επιτρέπεται από το νόμο να παρακολουθεί παρά μόνο ξένους που βρίσκονται εκτός του εδάφους των ΗΠΑ, εκτός αν έχει λάβει μια συγκεκριμένη εντολή.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνηθισμένοι χρήστες του Ίντερνετ, οι οποίοι κατοικούν στις ΗΠΑ ή αλλού.

Η μελέτη αφορά περίπου 160.000 ηλεκτρονικά μηνύματα καθώς και 7.900 ντοκουμέντα που προέρχονται από περισσότερους από 11.000 ψηφιακούς λογαριασμούς, οι οποίοι υποκλάπηκαν στη διάρκεια της πρώτης θητείας του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα (2009-2012).

Σχεδόν οι μισοί από τους φακέλους που εξετάσθηκαν «περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες λεπτομέρειες που η NSA αναφέρει πως αφορούν πολίτες ή κατοίκους των ΗΠΑ».

Η NSA έκρυψε ή «ελαχιστοποίησε» περισσότερες από 65.000 αναφορές για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή Αμερικανών, όμως η "Washington Post" βρήκε σχεδόν 900 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ήταν κρυμμένες και θα μπορούσαν να ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες.

Σχόλια