Κόσμος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ουκρανίας Βλαδίμηρος

Εκοιμήθη στο Κίεβο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο Μητροπολίτης Βολοντιμίρ (Βλαδίμηρος), ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ανήκει στο Ρωσικό Πατριαρχείο, ανακοίνωσε σήμερα το Πατριαρχείο της Μόσχας στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 78χρονος Μητροπολίτης νοσηλευόταν σε κλινική του Κιέβου με εσωτερική αιμορραγία.

Ο κατά κόσμον Victor Markianovich Sabodan γεννήθηκε στις 23 Νοέμβρη 1935 στην περιοχή Markivtsi Letychiv Khmelnitsky από μια οικογένεια αγροτών. Το 1954 εισήλθε στη Θεολογική Σχολή της Οδησσού και το 1958 στη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, από την οποία αποφοίτησε το 1962 με πτυχίο Θεολογίας.

Μετά την αποφοίτησή του, δίδαξε στο SLM ως αναπληρωτής βοηθός ανώτερος επιθεωρητής. Στις 14 Ιουνίου 1962 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 26 Αυγούστου έγινε μοναχός. Το 1965 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και διορίστηκε πρύτανης του UDF.

Το 1966 διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής εκκλησιαστικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ.

Στις 9 Ιούλη 1966 χειροτονήθηκε επίσκοπος Zvenigorod. Στις 30 Δεκεμβρίου 1987 διορίστηκε καγκελάριος του Πατριαρχείου Μόσχας και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου. Στις 27 Μαΐου 1992, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας τον εξέλεξε Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σχόλια