Κόσμος

Αποχώρησαν από το Σλαβιάνσκ οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διέταξε το στρατό να υψώσει την ουκρανική σημαία στο Σλαβιάνσκ, ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, μετά τις πληροφορίες για επιτυχίες που κατήγαγαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ είχε ανακοινώσει ότι μεγάλος αριθμός φιλορώσων αυτονομιστών μαζί με τον αρχηγό τους Ίγκορ Στρελκόφ εγκατέλειπαν την πόλη, ύστερα από συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Αρχικά οι φιλορώσοι διέψευδαν την πληροφορία, την οποία είχε ανακοινώσει μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook ο Αρσέν Αβάκοφ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν φύγει από την πόλη επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βλαντίμιρ Παβλένκο, ο οποίος έχει διοριστεί από τους αντάρτες, και διευκρίνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εισέλθει σ' αυτή.

«Οι (αυτονομιστές φιλορώσοι) μαχητές έχουν φύγει. Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι ακόμη στο Σλαβιάνσκ. Δεν υπάρχει πλέον εξουσία στην πόλη», δήλωσε ο Παβλένκο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου σημειώνει ότι ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων είχε αναφέρει στον Πέτρο Ποροσένκο πως αυτονομιστές αντάρτες επλήγησαν από πυρά όλμων ενώ προσπαθούσαν να σπάσουν τις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι αυτονομιστές έχασαν ένα άρμα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για την ανάρτηση της σημαίας της χώρας στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ», ένα από τα σημαντικότερα κτίρια στα οποία είχαν τη βάση τους οι αντάρτες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της προεδρίας.

«Η αναχώρηση των μαχητών ήταν έκπληξη. Κανένας δε γνώριζε ότι θα γινόταν. Σήμερα το πρωί, είδα ότι δεν υπήρχαν πλέον μαχητές μπροστά από το δημαρχείο. Στη συνέχεια είδα ότι δεν υπήρχαν ούτε μπροστά από τα οδοφράγματα στην πόλη», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος του Σλαβιάνσκ, ο Κόλια Τσέρεπ.

Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν το πρωί ότι οι αντάρτες εγκατέλειψαν αυτή την πόλη-σύμβολο της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, που εδώ και δύο μήνες αποτελεί θέατρο σφοδρών μαχών.

Στο Ντονέτσκ, ένα από τα φέουδα των φιλορώσων αυτονομιστών, ο «πρωθυπουργός»» Αλεξάντρ Μποροντάι παραδέχτηκε πως τα στρατεύματά του έχουν αποχωρήσει από το Σλαβιάνσκ.

«Εξαιτίας της συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, οι μαχητές μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους», έγραψε ο Μποροντάι στον επίσημο ιστότοπο των εξεγερμένων του Ντονέτσκ.

Την Παρασκευή, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίγκoρ Στρελκόφ είχε απευθύνει έκκληση στη Μόσχα για βοήθεια, τονίζοντας ότι χωρίς τη βοήθειά της το Σλαβιάνσκ σύντομα θα πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των αυτονομιστών αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τη διακοπή εκεχειρίας δέκα ημερών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αλλά δεν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών.

Σχόλια