Κόσμος

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί σε σφοδρές μάχες

Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στην ανατολική Ουκρανία, με τουλάχιστον 150 φιλορώσους αυτονομιστές και δύο άνδρες του ουκρανικού στρατού να σκοτώνονται σε σφοδρές μάχες, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο.

Ο στρατός στοχοθέτησε έξι θέσεις των αυτονομιστών και περικύκλωσε την πόλη Νικολάγεβκα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Κίεβο. Ακόμη τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με το skai.gr, διέταξε να τερματιστεί η εκεχειρία την Δευτέρα και ο βομβαρδισμός των πόλεων Λουχάνσκ και Ντονέτσκ επαναλήφθηκε. Οι αυτονομιστές στις δύο πόλεις, οι οποίοι κήρυξαν τις περιοχές τους «λαϊκές δημοκρατίες», ελπίζουν στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν συναντήθηκε προχθές Τετάρτη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες έως αύριο Σάββατο για να κηρυχθεί εκ νέου εκεχειρία ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες.

Όμως ο Ποροσένκο είπε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη χθες πως μια νέα εκεχειρία θα καταστεί δυνατή μόνον εάν και οι δύο πλευρές δεσμευθούν να τιμήσουν τη συμφωνία.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές να μην στοχοθετούν τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία — καθώς όλο και περισσότεροι άμαχοι χάνουν τη ζωή τους μετά το τέλος της εκεχειρίας.

Η Πιλάι είπε ότι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη διότι ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ χαρακτήρισε τις γυναίκες και τα παιδιά θεμιτούς στόχους.

Eξάλλου, σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, τρία ελικόπτερα με τα διακριτικά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προέβησαν σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ουκρανίας την 3η Ιουλίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέδωσε διακοίνωση στη ρωσική πλευρά για να διαμαρτυρηθεί για τις βαρύτατες, συστηματικές παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου από τη ρωσική πλευρά, ανέφερε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Σχόλια