default-image

Χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν τη σορό του νεαρού Παλαιστίνιου

Κόσμος
Χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν τη σορό του νεαρού Παλαιστίνιου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τεταμένο κλίμα, στην προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, διεξήχθη η κηδεία του νεαρού Παλαιστίνιου που δολοφονήθηκε, πιθανόν σε αντίποινα για το φόνο τριών Ισραηλινών εφήβων που είχαν απαχθεί στη Δυτική Όχθη.

Χιλιάδες άνθρωποι συνόδευαν τη σορό του Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, 16 ετών, μέσα σε θάλασσα από παλαιστινιακές σημαίες, από το σπίτι του στην παλαιστινιακή συνοικία Σουάφατ ως το κοιμητήριο.

«Με το αίμα και την ψυχή μας θα θυσιαστούμε για τον μάρτυρα», φώναζε το πλήθος.

Ο 16χρονος Παλαιστίνιος έπεσε θύμα απαγωγής την Τρίτη το βράδυ από τη Σουάφατ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η σορός του - που ήταν εντελώς καμένη, σύμφωνα με δικηγόρο της οικογένειας - εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα κοντά σε ένα δάσος στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Μέσα ενημέρωσης εκτίμησαν ότι ο φόνος του ενδέχεται να έγινε σε αντίποινα για το φόνο των Ισραηλινών εφήβων που είχαν απαχθεί στις 12 Ιουνίου στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το naftemporiki.gr. Μάρτυρες δήλωσαν ότι ο νεαρός Παλαιστίνιος απήχθη μπροστά από το σπίτι του τα ξημερώματα. «Δύο Ισραηλινοί» τον οδήγησαν με τη βία σε αυτοκίνητο, ενώ τρίτος βρισκόταν στο τιμόνι.

Όμως ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς υπογράμμισε ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα» για το φόνο και ότι το κίνητρό του «δεν μπορεί να καθοριστεί ακόμη».

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις και προς τους δύο

Οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες καταδίκασαν τους φόνους, προειδοποιώντας και τις δύο πλευρές κατά οποιασδήποτε πράξης αντιποίνων που κινδυνεύει να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Η ισραηλινή αστυνομία έχει κινητοποιήσει «χιλιάδες μέλη της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να διατηρήσουν την ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς αναμένεται να σημειωθούν επεισόδια μετά την κηδεία του Παλαιστίνιου.

Βίαιες συγκρούσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες 48 ώρες με Παλαιστίνιους να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των Ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου. Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι.

Βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube από το τηλεοπτικό δίκτυο Palestine Today δείχνει διαδηλωτή να ξυλοκοπείται άγρια από Ισραηλινούς συνοριοφύλακες και αστυνομικούς με πολιτικά στη Σουάφατ.

Θέμα και με το Ραμαζάνι

Η κηδεία του νεαρού Παλαιστίνιου συμπίπτει με την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανίου, οπότε παραδοσιακά δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στην πλατεία των Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ιερό τόπο για το Ισλάμ.

Παρ' όλα αυτά το πλήθος ήταν πολύ μικρότερο από τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 8.000 πιστοί.

Την Πέμπτη το βράδυ η αστυνομία υπό τον φόβο επεισοδίων ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την πρόσβαση στην πλατεία των Τεμενών στους πιστούς που είναι άνω των 50 ετών και στις γυναίκες.

Η κατάσταση παραμένει επίσης τεταμένη στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας.

Προς εκεχειρία;

Τέσσερις νέες ρουκέτες και δύο όλμοι εκτοξεύθηκαν το πρωί από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Χθες 34 ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό. Τέσσερις εξ αυτών προκάλεσαν υλικές ζημιές σε υποδομές και κτίρια.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να αποστείλει περιορισμένες ενισχύσεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσει ένα «μήνυμα αποκλιμάκωσης» στο ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Εξάλλου τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για την ανακοίνωση εκεχειρίας εντός των επόμενων ωρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.

Αξιωματούχος της Χαμάς, που δε θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι το Κάιρο έχει δεσμευθεί να επέμβει «ώστε να επανέλθει η ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας».

«Όμως δεν έχει συναφθεί καμία συμφωνία ακόμη», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News