default-image

Συναγερμός σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για "βόμβες που δεν εντοπίζονται"

Κόσμος
Συναγερμός σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για "βόμβες που δεν εντοπίζονται"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια με απευθείας πτήσεις προς ΗΠΑ, μετά από προειδοποίηση της Ουάσινγκτον για «αξιόπιστη απειλή» περί βομβών τις οποίες φέρεται να κατασκευάζουν ισλαμιστές της Αλ-Κάιντα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να περνούν από τον έλεγχο δίχως να εντοπιστούν.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι αλλαγές στην ασφάλεια λαμβάνονται μετά από «αξιόπιστη» απειλή, αλλά οι Αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τα αεροδρόμια και τις χώρες που θα επηρεαστούν, ώστε να μη «διευκολύνουν» τους τρομοκράτες, παρέχοντας πληροφορίες για τα σημεία στα οποία θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις θα υπάρξουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας (χωρίς αυτά να προσδιορίζονται) σε βρετανικά αεροδρόμια.

Τα αυξημένα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσθετα μηχανήματα για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και εξονυχιστικό έλεγχο στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό (υπολογιστές, κινητά) που φέρουν οι επιβάτες με προορισμό τις ΗΠΑ, αλλά και στα υποδήματά τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε να ισχύσουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς υπάρχει ανησυχία ότι μέλη της Αλ Κάιντα στη Συρία και την Υεμένη έχουν συμμαχήσει για να κατασκευάσουν βόμβες που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κρυφά με αεροπλάνα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στις Αρχές των αεροδρομίων και τις αεροπορικές εταιρείες να ελέγχουν διεξοδικά τα παπούτσια των επιβατών και τις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι στη Συρία έχουν στηθεί «κέντρα εκπαίδευσης» δυτικών τζιχανιστών για να επιστρέψουν στις χώρες τους και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News