default-image

"Όχι" λένε 65 στους 100 Γάλλους στην επιστροφή Σαρκοζί στην πολιτική

Κόσμος
"Όχι" λένε 65 στους 100 Γάλλους στην επιστροφή Σαρκοζί στην πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν δύο τρίτα των Γάλλων πολιτών που απάντησαν στο πλαίσιο δημοσκόπησης είπαν πως είναι αντίθετοι στην επιστροφή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.012 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω, την 1η έως και τη 2η Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι Γάλλοι κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις αφού ο Σαρκοζί τέθηκε υπό κράτηση για να ανακριθεί.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο πρώην πρόεδρος τέθηκε υπό κράτηση επί 15 ώρες και κρίθηκε ύποπτος για άσκηση αθέμιτης επιρροής και δωροδοκία δικαστικού ήταν αρκετό για να πείσει τους συμπατριώτες του ότι είναι πλέον ακατάλληλος για να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας το 2017.

Οι απαντήσεις στην έρευνα της εταιρείας CSA, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV, έδειξαν συγκεκριμένα ότι το 65% των Γάλλων αντιτίθενται στην επιστροφή του Σαρκοζί στην πολιτική. Το 33%, ωστόσο, δηλώνει πως θα τον υποστηρίξει.

Αντιθέτως, η πλειοψηφία των μελών του κόμματός του (72%) "Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα" (UMP), επιθυμεί την επιστροφή του στη γαλλική προεδρία.

Και επισήμως κατηγορούμενος

Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του για κατάχρηση επιρροής και απόπειρα διαφθοράς δικαστικού λειτουργού, καταγγέλλει πολιτική ενορχήστρωση από μερίδα δικαστών.

Παρ' όλα αυτά, η απόφαση των Αρχών για επίσημη έρευνα εναντίον του κ. Σαρκοζί ήρθε προχθές τα ξημερώματα, έπειτα από 15 ώρες κράτησης και ανακρίσεων.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης εναντίον του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ και του αρεοπαγίτη Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι προσπάθησε να αποκτήσει από τον κ. Αζιμπέρ απόρρητες πληροφορίες για την πορεία άλλων δικαστικών υποθέσεων που τον αφορούσαν, υποσχόμενος ως αντάλλαγμα να μεσολαβήσει για το διορισμό του δικαστικού σε υψηλή θέση στο Μονακό.

Οι δικαστικές Αρχές επικαλούνται στοιχεία προερχόμενα από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Σαρκοζί, στενών συνεργατών του και του δικηγόρου του, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι. Οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής τεκμηριωθεί. Ο δικηγόρος του Ερζόγκ αμφισβητεί τη νομιμότητα των υποκλοπών που διέταξαν οι ανακριτές και κατά συνέπεια των στοιχείων που προκύπτουν από αυτές.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί πέρασε χθες στην αντεπίθεση αρνούμενος τις κατηγορίες και καταγγέλλοντας την εκμετάλλευση του δικαστικού συστήματος με στόχο την πολιτική του εξόντωση. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από το προεδρικό αξίωμα δηλώνει ότι ουδέποτε πρόδωσε την εμπιστοσύνη κανενός ούτε προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου: «Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να πω στο γαλλικό λαό πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος», είπε ο πρώην πρόεδρος, αναφέροντας μεταξύ άλλων την πρόδηλη επιθυμία των ανακριτικών Αρχών να τον «ταπεινώσουν» με γελοίες κατηγορίες.

Η δίωξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτική καριέρα του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σχεδίαζε την επάνοδό του στην ηγεσία του δεξιού κόμματος UMP, με απώτερο στόχο την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας το 2017. Οι εξελίξεις προκαλούν αμηχανία στη δεξιά παράταξη, με ορισμένα στελέχη να κάνουν λόγο για μεροληπτική δικαιοσύνη και άλλα να προσπαθούν να τηρήσουν τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας, προτάσσοντας το τεκμήριο της αθωότητας, αναφέρει το enet.gr.

Την ανάγκη σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που απέφυγε περαιτέρω σχόλια, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς που δήλωσε ότι αυτά για τα οποία κατηγορείται ο κύριος Σαρκοζί είναι πολύ σοβαρά.

Στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος άφησε πάντως ανοιχτό το ζήτημα της επανόδου του στην πολιτική ζωή, λέγοντας ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του «στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News