default-image

Νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μετά τη δολοφονία νεαρού Παλαιστινίου

Κόσμος
Νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μετά τη δολοφονία νεαρού Παλαιστινίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή τη δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου που βρέθηκε νεκρός σε δάσος και που οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πράξη εκδίκησης μετά το θάνατο των τριών Ισραηλινών εφήβων.

Ο 16χρονος, Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, απήχθη στη συνοικία Σουάφατ και η σορός του, η οποία έφερε σημάδια βίας, βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα σε δάσος στη δυτική Ιερουσαλήμ.

Οι συγγενείς του εφήβου δήλωσαν ότι απήχθη μπροστά από το σπίτι του τα ξημερώματα. Κάποιοι που επέβαιναν σε λευκό αυτοκίνητο τον άρπαξαν και έφυγαν από δρόμο που οδηγεί στο Τελ Αβίβ, μεταδίδει το vima.gr.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του 16χρονου, πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Σύμφωνα με το Associated Press, δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ελαφρά από τις πλαστικές σφαίρες, μεταξύ των οποίων και ένας Παλαιστίνιος οπερατέρ.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πάνω από 30 τραυματίες Παλαιστίνιους. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Νικ Μπαρκάτ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και δεσμεύτηκε να εντοπίσει εκείνους που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του νεαρού.

«Είναι μια φρικτή και βάρβαρη πράξη που καταδικάζουμε έντονα. Είμαι σίγουρος ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα φέρουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Καλώ όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, καταδίκασε το «ειδεχθές έγκλημα» και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε. Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές να μην πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να καταδικάσει την απαγωγή και το φόνο του Παλαιστίνιου εφήβου, όπως έκανε και ο ίδιος για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς, οι οποίοι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν τον περασμένο μήνα.

«Ζητώ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταδικάσει την απαγωγή και το φόνο του Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, όπως εμείς καταδικάσαμε τους φόνους των τριών Ισραηλινών», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, καλώντας επίσης το Ισραήλ «να λάβει εμπράκτως συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις των εποίκων και το χάος που προκαλείται από τις επιθέσεις αυτές».

Το κλίμα είναι εξαιρετικά τεταμένο, με φόντο τις επιδρομές σε θέσεις της Χαμάς, τις ρουκέτες από τη Γάζα και τις διαδηλώσεις ακραίων στοιχείων να καλούν σε «εκδίκηση».

Όπως γράφει στη Liberation ο Αβί Ισασαρόφ, πρώην δημοσιογράφος της "Χααρέτζ" και γνωστός αναλυτής των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, «οι μυστικές υπηρεσίες τόσο του Ισραήλ, όσο και της Παλαιστίνης διαθέτουν συγκλίνουσες πληροφορίες» ότι πίσω από τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων βρίσκεται η Χαμάς.

«Φαίνεται μάλιστα, ότι οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ήταν εκείνες που υπέδειξαν στο Ισραήλ τους δύο υπόπτους από τη Χεβρώνα. Άλλωστε, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της απαγωγής Ισραηλινών» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Στην πράξη το Ισραήλ έχει περιορισμένες δυνατότητες. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πλήξει τη Χαμάς στη Γάζα. Αλλά ο Νετανιάχου δε θέλει να διακινδυνεύσει την εκτόξευση πυραύλων σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας του. Στην τελευταία συνεδρίαση των υπηρεσιών ασφαλείας, κάποιος πρότεινε να κατασκευαστεί ως αντίποινα ένας νέος οικισμός. Αλλά αυτό είναι γελοίο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News