default-image

Τουλάχιστον επτά νεκροί από επίθεση καμικάζι στο Αφγανιστάν

Κόσμος
Τουλάχιστον επτά νεκροί από επίθεση καμικάζι στο Αφγανιστάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον επτά αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, όταν το στρατιωτικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στη δυτική Καμπούλ έγινε στόχος επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, Χασμάτ Στανεκζάι, ο καμικάζι ανατινάχτηκε δίπλα στο λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού νωρίς το πρωί, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης, τραυματίζοντας επίσης 16 πολίτες. 

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και δήλωσαν ότι ο αριθμός των αξιωματικών που σκοτώθηκαν ανέρχεται σε 25, μεταδίδει το enet.gr.

Ήταν η πρώτη επίθεση αυτού του είδους που σημειώνεται τον ιερό μήνα του ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους κι ενώ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών παραμένει άγνωστο.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 11 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Ζορμ της βορειοανατολικής επαρχίας Μπαντακσάν. 

Σε άλλο περιστατικό, ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ έχασε τη ζωή του «εκτός πεδίου μάχης» στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι διεθνείς δυνάμεις χωρίς να αποκαλύψουν την εθνικότητα του στρατιώτη ή την ακριβή τοποθεσία που σημειώθηκε το περιστατικό χθες. 

Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Σανγκίν της νότιας επαρχίας Χελμάντ. Πολλοί Αφγανοί φοβούνται επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, καθώς έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και άλλων ανταρτών σε όλη τη χώρα. 

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποχωρήσουν εντός του έτους από τη χώρα και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας εγγυώνται πλέον την ασφάλεια. 

Τα βίαια επεισόδια σημειώνονται εν μέσω πολιτικών εντάσεων για τον επίμαχο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ένας από τους δύο υποψηφίους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ διαμαρτυρήθηκε για εκτεταμένη εκλογική νοθεία προς όφελος του αντιπάλου του, του πρώην αξιωματούχου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γάνι. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο.

Η εκπνοή της δεύτερης προεδρικής θητείας του Χαμίντ Καρζάι θα σημάνει την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στην ταραχώδη ιστορία της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News