Κόσμος

Ελεύθερος αλλά υπό δικαστική έρευνα ο Ν. Σαρκοζί

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ.

Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

Ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε παρισινό δικαστήριο όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα. Αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

«Όλα αυτά βασίζονται μόνο σε τηλεφωνικές υποκλοπές, η νομική βάση των οποίων θα αμφισβητηθεί έντονα», δήλωσε ο Πολ-Αλμπέρ Ιβέν, ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ, του δικηγόρου του Σαρκοζί.

«Δεν υπάρχουν πολλά στο φάκελο αυτό, αφού κανένα από τα στοιχεία που έχω δει δεν στηρίζει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Όταν ένας ύποπτος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, σημαίνει ότι υπάρχουν «σοβαρά στοιχεία» που δείχνουν ενδεχόμενη εμπλοκή του σε εγκληματική δραστηριότητα.

Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Σχόλια