default-image

Ρωσία: Στην Ουκρανία ξεκινά ένα νέος κύκλος αίματος

Κόσμος
Ρωσία: Στην Ουκρανία ξεκινά ένα νέος κύκλος αίματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ουκρανία ξεκινά μια νέα αιματοχυσία»  είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τρίτης μαζί του και ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ στη συνομιλία του με τον Κέρι, προειδοποίησε ότι άρνηση του Ουκρανού προέδρου να παρατείνει την εκεχειρία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιθυμεί την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης σε αυτή την κρίση. Ωστόσο σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Τζον Κέρι διαπίστωσε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης.

Νωρίτερα ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η μετατροπή της Ουκρανίας σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη διά μέσου της εξωτερικής επέμβασης στα εσωτερικά της.

Επίσης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο ίδιος δεν κατάφεραν να πείσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ο δρόμος για μια σταθερή ειρήνη δεν περνά μέσα από την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Κατηγορώ Πούτιν σε Ποροσένκο για την αιματοχυσία

Πρόσθεσε ότι πλέον ο Ουκρανός πρόεδρος φέρει τόσο την στρατιωτική όσο και την πολιτική ευθύνη για την συνέχιση της σύγκρουσης, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εθνικά Ρώσων οι οποίοι ζουν έξω από τα σύνορά της.

Επίσης η Ρωσία αντιδρώντας στην μη ανανέωση της εκεχειρίας είπε ότι η απόφαση του Κιέβου να μην παρατείνει την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με φιλορώσους αποσχιστές, δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί «χωρίς επιρροή από το εξωτερικό».

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο  πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός συνοριακού φυλακίου που είχαν καταλάβει οι φιλορώσοι αντάρτες στην περιοχή Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το προεδρικό γραφείο έκανε λόγο για την «πρώτη νίκη» στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», την επανέναρξη της οποίας ανακοίνωσε ο κ. Ποροσένκο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς αρνήθηκε να παρατείνει την εκεχειρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News