default-image

Επισήμως υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν

Κόσμος
Επισήμως υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την υποψηφιότητα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του Αυγούστου ανακοίνωσε το κόμμα του, ΑΚΡ.

Ο αντιπρόεδρος του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Αλί Σαχίν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κ. Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων στη συνεδρίαση του κόμματος στην Άγκυρα την Τρίτη.

«Φυσιολογικά χρειαζόμαστε 20 υπογραφές για έναν προεδρικό υποψήφιο. Είχαμε τις υπογραφές όλων των μελών», ενημέρωσε ο κ. Σαχίν απευθυνόμενος προς το πλήθος, πριν προβληθεί μια ταινία η οποία εμφάνιζε τον Ερντογάν στα νιάτα του και στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Μια «πιο ισχυρή τουρκική προεδρία» υποσχέθηκε από την πλευρά του ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ενδεχόμενη ανάληψη της προεδρίας της Τουρκίας από τον ίδιο φοβίζει τους αντιπάλους του, καθώς εκτιμούν ότι θα εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνησή του.

Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί του, ιδιαίτερα οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι, τη βλέπουν ως το επιστέγασμα της προσπάθειάς του να αναμορφώσει την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το λογότυπο

Έτοιμο είναι ήδη και το λογότυπο της εκστρατείας του Τούρκου πρωθυπουργού, που σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της "Χουριέτ" κάτι... θυμίζει. Κι αυτό γιατί μοιάζει με το λογότυπο της εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα στις προεκλογικές του εκστρατείες του 2008 και 2012.

Γεγονός είναι ότι και τα δύο λογότυπα φέρουν έναν ήλιο που συμβολίζει την ελπίδα, με το κυκλικό logo του Ερντογάν να έχει ίχνη που οδηγούν στην έξοδο ενός τούνελ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΑΚΡ, ο ήλιος, όπως το φως στο τέλος του τούνελ, βρίσκεται εκεί που ένας δύσκολος και με πολλές στροφές δρόμος οδηγεί στο «ταξίδι της ζωής». Υποστήριξαν δε ότι τα χρώματα σχεδιάστηκαν για να εικονοποιήσουν αξίες όπως «η ειλικρίνεια, η δύναμη, η ειρήνη, η ενότητα, το κύρος και οι δυναμικοί στόχοι».

Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν θα έχει από σήμερα και δύο επίσημα συνθήματα: «Εθνική θέληση, εθνική δύναμη» και «Ο άνθρωπος του έθνους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής παρά το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο απέδωσε σε προδότες και τρομοκράτες, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές τον Αύγουστο. Αν το κάνει, θα ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του έπειτα από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία, στη διάρκεια των οποίων υπέταξε το δικαστικό σώμα και τη δημόσια διοίκηση που στελεχώνονταν από υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και τον πανίσχυρο στρατό.

Η προεδρία που θα αναλάβει ο Ερντογάν, εφόσον εκλεγεί, θεωρητικά δε θα διαφέρει πολύ από το μάλλον τελετουργικό αξίωμα που κατείχε ο απερχόμενος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ωστόσο το προσωπικό κύρος του και το γεγονός ότι θα εκλεγεί άμεσα και δε θα διοριστεί από το κοινοβούλιο θα επιτρέψει στην πραγματικότητα μια ερμηνεία του συντάγματος που θα του δίνει ευρύτερες εξουσίες.

Ο κατάλογος των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές καταδεικνύει τη δραματική αλλαγή που επέφερε στην Τουρκία η πρωθυπουργία του. Η παλιά ελίτ των υποστηρικτών του λαϊκού κράτους έχει ενδώσει σε δύο υποψηφίους με ισλαμιστικές καταβολές και έναν τρίτο από την καταπιεζόμενη κουρδική μειονότητα. Ουδείς διεξάγει πλέον προεκλογική εκστρατεία με αντι-ισλαμιστικό, υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους πρόγραμμα, που κάποτε ήταν η μόνη επιτρεπτή οδός προς την εξουσία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News