default-image

Τα μυστικά του πλατάνου του Ιπποκράτη

Κόσμος
Τα μυστικά του πλατάνου του Ιπποκράτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το θρύλο ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, δίδασκε στη σκιά ενός πλατάνου που βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πόλης της Κω.

Δυόμισι χιλιετίες μετά, δείγματα από ένα δέντρο που φέρεται να είναι κλώνος του Πλατάνου του Ιπποκράτη μπαίνουν στο μικροσκόπιο με  γενετικές αναλύσεις.

Ο πλάτανος φυτεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικήςέξω από την Ουάσινγκτον ως δώρο του Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ. Όμως στα 1980 το δέντρο ασθένησε και οι ερευνητές προκειμένω να μην χάσουν τις πολύτιμες πληροφορίες που έκρυβε το κλωνοποίησαν.

Και τώρα οι ειδικοί υποβάλλουν το μόσχευμα σε γενετική εξέταση ώστε η ταυτότητα του να καταχωριστεί σε βάση δεδομένων. Έτσι ο Platanus orientalis όπως είναι το επιστημονικό του όνομα θα προστεθεί στη σχετική λίστα με τις γενετικές ταυτότητες όλων των ζωντανών οργανισμών στη Γη, η οποία περιλαμβάνει μέχρι σήμερα περίπου 200.000 είδη.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πλάτανος του Ιπποκράτη έχει πεθάνει εδώ και αιώνες, ωστόσο το δέντρο που βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση λέγεται ότι προήλθε από μοσχεύματα του αρχικού πλατάνου και είναι επομένως κλώνος του.

Μοσχεύματα του δέντρου, του οποίου η ηλικία εκτιμάται στα 500 χρόνια, έχουν επίσης σταλεί σε ιδρύματα Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μέχρι το Γέιλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News