default-image

Ουκρανία: Επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ από φιλορώσους

Κόσμος
Ουκρανία: Επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ από φιλορώσους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής βρίσκεται «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» από τις ουκρανικές δυνάμεις με σκοπό να ανακαταλάβουν την πόλη Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά, ενώ τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κατερρίφθη, στοιχίζοντας τη ζωή σε έναν πιλότο.

Αναλυτικότερα, φωτογράφος του πρακτορείου Reuters είπε πως είδε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα της πόλης ενώ ένας δημοσιογράφος είπε πως άκουσε πυρά. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των ανταρτών, ένα ελικόπτερο εθεάθη να ίπταται σε χαμηλό ύψος και οι αντάρτες άναψαν φωτιές με ελαστικά για να δημιουργηθεί καπνός, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί και ισχυρές εκρήξεις.

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως τα ελικόπτερα που κατερρίφθησαν είναι δύο και πως ένας πιλότος συνελήφθη, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Σλαβιάνσκ «έχει περικυκλωθεί στενά», ενώ κάλεσαν τους ηγέτες των αυτονομιστών να απελευθερώσουν ομήρους και να παραδοθούν.

Άλλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως η πόλη και οι 100.000 κάτοικοί της έχουν περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου. Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση.

«Πρόκειται για μια επίθεση σε πλήρη κλίμακα», δήλωσε μια εκπρόσωπος των ανταρτών. «Το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί» από Ουκρανούς στρατιωτικούς, συμπλήρωσε η ίδια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίστηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν το αεροσκάφος.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί - «να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης».

«Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μη βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους «μισθοφόρους» ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη», υπογράμμισε.

Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ.

«Οβίδες έπεσαν στον κήπο μου», είπε ο ντόπιος κάτοικος Γκενάντι, ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το επώνυμό του. «Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπιστούν. Από ποιον όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)».

Σημειώνεται ότι το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές ρωσόφωνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, τα οποία δέχονται επίθεση από τους φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News