Κόσμος

Το χαμένο Φαμπερζέ βρέθηκε

Ένα αβγό Φαμπερζέ που θεωρούνταν εξαφανισμένο βρέθηκε από τύχη και παρουσιάζεται στο Λονδίνο. Το πολύτιμο αβγό αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς ένας έμπορος σκραπ στις ΗΠΑ ήταν έτοιμος να το πάει για… λιώσιμο.

Η τελευταία φορά που το είχε δει ανθρώπινο μάτι ήταν σε μια έκθεση στην Αγία Πετρούπολη στα 1902. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά για την ιστορία του, το επίχρυσο Φαμπερζέ ήταν παραγγελία του Ρώσου Τσάρου Αλέξανδρου ΙΙΙ, ο οποίος το δώρισε στη σύζυγό του για το Πάσχα του 1887. Η τύχη του αγνοούνταν από το 1917, καθώς εξαφανίστηκε μέσα στο χάος που επικράτησε της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Τα διάσημα Φαμπερζέ γνωστά και ως αυτοκρατορικά αβγά, "γεννήθηκαν" στην Αγία Πετρούπολη το 1884, μετά από επιθυμία του τσάρου Αλέξανδρου ΙΙΙ να δωρίσει ένα πολύτιμο αβγό στη σύζυγό του Μαρία Φεντόροβνα, το βράδυ της Ανάστασης. Έκτοτε, ο δημιουργός τους, ο Καρλ Φαμπερζέ, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την κατασκευή και  φιλοτέχνησή τους.

Τα διακοσμητικά τους θέματα είναι εμπνευσμένα από ταξίδια του σχεδιαστή τους ή από τις συλλογές τού Ερμιτάζ. Υπάρχουν αβγά με θέματα από τη ρωσική ιστορία, όπως απεικονίσεις στέψεων τσάρων, την ολοκλήρωση του σιδηροδρόμου, πολλές εθνικές επετείους και μνημεία της χώρας, ενώ κατά τον πόλεμο διακοσμούνταν με τον κόκκινο σταυρό. Η κατασκευή των αβγών ήταν πολύπλοκη και δύσκολη, υπόθεση, αφού απαιτούσε μεγάλη προσοχή και ακρίβεια καθώς κατασκευάστηκαν  από πολλά στρώματα σμάλτου όπου κάθε επικάλυψη έπρεπε να ψήνεται χωριστά.

Αρχικά η παλέτα του Faberge ήταν πολύ περιορισμένη, σύντομα όμως, έπειτα από πειραματισμούς στη θερμοκρασία κατά το ψήσιμο, απέκτησε περισσότερα από 140 χρώματα και πολλούς τόνους τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε συμπεριλάμβαναν μέταλλα όπως είναι το ασήμι, ο χαλκός, ο χρυσός και άλλα, τα οποία συνδύαζε σε διαφορετικές περιεκτικότητες για να δημιουργήσει τα πρωτότυπα χρώματά του.

Αφού πέθανε ο τσάρος, η παράδοση συνεχίστηκε από το γιο του Αλέξανδρο ΙΙ, με τη μετατροπή τους από απλά, όμορφα διακοσμημένα αβγά σε αβγά-έκπληξη! Μέσα τοποθετούνταν πολύτιμα κοσμήματα ή φωτογραφίες.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια