default-image

Με αίμα βάφτηκαν οι βουλευτικές κάλπες στο Ιράκ

Κόσμος
Με αίμα βάφτηκαν οι βουλευτικές κάλπες στο Ιράκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βίαιες επιθέσεις και επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και άλλοι 26 να τραυματιστούν, σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Ιράκ σήμερα Τετάρτη.

Σε ένα χωριό στα βόρεια του Κιρκούκ δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάλαφ αλ Ντουλάιμι.

Στα βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες κατέλαβαν ένα εκλογικό τμήμα και το ανατίναξαν, αφού προηγουμένως το είχαν εκκενώσει απομακρύνοντας τους εργαζομένους και τους ψηφοφόρους.

Λίγο νωρίτερα, οβίδες είχαν ριφθεί εναντίον δύο εκλογικών τμημάτων κοντά στη Βαγδάτη χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οι οβίδες δεν πέτυχαν τους στόχους τους, δήλωσε ο Σάκερ αλ Ισάουι, δημοτικός αξιωματούχος του τομέα της δυτικής περιφέρειας της πρωτεύουσας όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Το 48ωρο που προηγήθηκε της έναρξης της ψηφοφορίας ήταν ιδιαίτερα αιματηρό: σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, προκαλώντας φόβους για μια μαύρη Τετάρτη.

Περί τα 20 εκατ. ψηφοφόροι έχουν κληθεί στις κάλπες για να αναδείξουν τους 328 βουλευτές του νέου κοινοβουλίου ανάμεσα σε τουλάχιστον 9.000 υποψήφιους. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 18:00.

Η διαδικασία εξελίσσεται σχετικά ομαλά στις κεντρικές και νότιες επαρχίες της χώρας. Ωστόσο, στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες, όπως στις επαρχίες Σαλαχουντίν και Ντιγιάλα, η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι χαμηλή, αφού συχνά οι κάτοικοι φοβούνται μήπως προκαλέσουν τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που έχουν απειλήσει ότι θα σκοτώσουν όποιον τολμήσει να ψηφίσει. 

Στο Ραμάντι λιγοστοί ψηφοφόροι πήγαν το πρωί στα εκλογικά τμήματα. Στις στέγες των σχολείων που χρησιμοποιούνται ως εκλογικά τμήματα έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές ενώ στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους. Η εκλογική επιτροπή παραδέχτηκε ότι μπορεί να διοργανώσει εκλογές μόνο στο 70% της επαρχίας Άνμπαρ, χωρίς να προσμετρά τη Φαλούτζα στο ποσοστό αυτό.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι που διεκδικεί τρίτη θητεία δήλωσε ήδη «σίγουρος για τη νίκη» του, εξερχόμενος από το ξενοδοχείο Ρασίντ όπου ψήφισε, στην καρδιά της «πράσινης ζώνης», της αυστηρά φρουρούμενης περιοχής της Βαγδάτης όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων το κοινοβούλιο και η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο 63χρονος Μάλικι και ο Συνασπισμός για το Κράτος Δικαίου που τον στηρίζει θεωρούνται φαβορί. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Είναι επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν το Μάρτιο του 2010 και η κυβέρνηση ορκίστηκε σχεδόν δέκα μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News